Nutrilab en Riskplaza hebben 19 april jl. de informatiebijeenkomst ‘Ongewenste allergenen detecteren, voorkom onnodig risico’ georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst was handvatten en praktijkvoorbeelden te geven en vragen te beantwoorden over allergenen. Dit allemaal werd afgesloten met een exclusieve rondleiding in het laboratorium van Nutrilab. Met vier sprekers, ruim veertig deelnemers en een gemiddelde waardering van “goed” was het duidelijk een geslaagde middag.
Op de bijeenkomst is veel aandacht besteed aan meetmethodes en gevonden waarden in de eindproducten met presentaties als ‘Sneltesten voor Allergenen – Zekerheid of Schijnveiligheid? of ‘Allergenen – Overzicht gemeten allergenen in grondstoffen en eindproducten’. Met name het gebruik van sneltesten leverde aardig wat discussie op. Zijn deze testen nou wel echt zo betrouwbaar of voldoe je hiermee alleen aan de eis van de opdrachtgever?
Er is een duidelijke trend te zien in het aantal analyses dat door Nutrilab wordt uitgevoerd: er wordt steeds meer op allergenen getest. In 2013 waren het er nog geen 500 op jaarbasis, inmiddels zijn dat er meer dan 9000 per jaar. En hiervan blijkt 25% positief te zijn, oftewel: betreffende allergeen is aanwezig in het product, terwijl het allergeen niet in het product behoort te zitten.
Opvallend detail is dat er op het allergeen ‘pinda’ in 33% van de analyses positief getest wordt. Opmerking daarbij vanuit Nutrilab is dat er met name in amandelproducten 324 keer positief ‘pinda’ is gemeten. Amandelpasta is minstens twee keer zo duur als pindakaas. Fraude ligt hier dus op de loer……
Zo zijn er tijdens de verschillende presentaties veel inzichten gegeven vanuit het oogpunt van een laboratorium.