‘De combinatie van risicobeheersing en kwaliteitszorg is altijd een passie gebleven.’

Interview met Sjoerd Kanters, Directeur Riskplaza

Lees het interview

Sjoerd Kanters is directeur van Riskplaza BV. Met 12 ½ jaar ervaring in voedselveiligheid – eerst bij KTBA, later bij Riskplaza – kan hij met recht worden beschouwd als een voedselveiligheidsgoeroe. Sjoerd vertelt graag over zijn drijfveren en deelt zijn persoonlijke visie op voedselveiligheid.

Sjoerd ontdekte al tijdens zijn studie dat de beheersing van voedselveiligheidsrisico’s hem ontzettend boeide: “Ik liep stage aan de Aristoteles-universiteit van Thessaloniki. In het universiteitslaboratorium onderzocht ik een combinatie van vis en grondstofgevaren. Ik was verantwoordelijk voor het proces dat ervoor moest zorgen hoe bepaalde gevaren beheerst kunnen worden. De combinatie van risicobeheersing en kwaliteitszorg is altijd een passie gebleven.”

zijn studie mocht hij bij verschillende voedselproducenten achter de schermen kijken. De bedrijven die kwaliteit hoog in het vaandel hadden staan, spraken hem het meest aan: “Het werd voor mij duidelijk dat ik alleen bij een organisatie wilde werken waar kwaliteit gedragen wordt, en het geen moetje is.”

Werken in de voedselveiligheid was niet iets wat Sjoerd van kindsafaan al wilde. Als kind wilde Sjoerd drukker worden, net als zijn vader: “In zijn drukkerij speelde ik wel eens met de inktsamenstelling. Ik vond het enorm interessant om te zien wat kleine aanpassingen met de inkt deden.”

Dat oog voor detail heeft Sjoerd zijn hele loopbaan gehouden. Als een van de eerste werknemers van KTBA hielp Sjoerd om het officiële kwaliteitshandboek op te zetten, een zeer nauwkeurige klus. Sjoerd kijkt er met trots op terug: “Het handboek wordt nog steeds gebruikt.”
Sinds 2014 is Sjoerd directeur van Riskplaza BV, een databank met informatie over de voedselveiligheid van ingrediënten, die geraadpleegd wordt door voedselproducenten en -leveranciers. Hierin staan alle maatregelen om voedselveiligheidsrisico’s te beheersen. “Een audit van Riskplaza geeft voedselproducenten inzicht in hun kwaliteitssituatie”, legt Sjoerd uit.

 

Het Riskplaza auditschema is een door de overheid geaccepteerd ketengarantsysteem. Sjoerd is absoluut trots over wat er met Riskplaza allemaal is bereikt: “Dit vertrouwen is alleen te verkrijgen door continu kwaliteit te handhaven en zeer complete analyses uit te voeren. Wanneer een Riskplaza audit is uitgevoerd bij een bedrijf, kan het er zeker van zijn dat er geen discussie meer is over de uitslag.” Sjoerd herkent zichzelf in de werkwijze van Riskplaza: grondig, met oog voor detail.

Sjoerd ziet het als zijn missie om voedselproducenten te motiveren meer aandacht te besteden aan kwaliteit: “Ik verbaas me over het feit dat kwaliteit voor veel voedselproducenten regelmatig niet de hoogste prioriteit heeft. Men is vaak pas bereid in kwaliteit te investeren wanneer er in dezelfde sector een schandaal aan het licht is gekomen.” Hij richt zich daarbij met name op retailers: “Zij zijn uiteindelijk degenen die bepalen of een product in de schappen komt.”

Voedselveiligheid is zijn passie en missie, zo is aan alles te merken. Sjoerd sluit af met een laatste boodschap: “Wees proactief in het nastreven van kwaliteit. Zorg dat het alle aandacht krijgt.”

Word collega van Sjoerd!

Bekijk de vacatures

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur