Je assortiment uitbreiden met streekproducten

Maar hoe koop ik voedselveilige streekproducten in?

Door Dieuwke van Barneveld

Consumenten staan steeds vaker stil bij de afkomst van de producten die ze kopen.

 

Hierdoor ontstaat een groeiende vraag naar ambachtelijke en/of streekproducten. Weten waar je voedsel vandaan komt en weten waar het van gemaakt is, is steeds meer de norm. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een product uit de eigen omgeving, zoals een koekje van de molen om de hoek of een streekkaasje. Maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een wijn van een wijnhuis uit de Médoc, of olijfolie uit Toscane, waarbij de consument een duidelijk beeld heeft van de plaats van oorsprong. Dit is een prima ontwikkeling, en een trend waar we als bedrijfsleven op moeten inspringen door mooie streekproducten aan te bieden naast het gebruikelijke assortiment.

Ambachtelijk

 

De producenten van deze ambachtelijke producten zijn veelal kleinschalige bedrijven. Dit zijn bedrijven met slechts een paar personeelsleden waar vaak geen kennis of tijd is om een HACCP-systeem op te bouwen en te onderhouden. Ze maken producten waarvan de etiketten (nog) niet voldoen aan verordening (EU) 1169/2011. Zo kan het zijn dat niet alle ingrediënten gedeclareerd staan voor een koekje, of is de voedingswaarde van een kaas niet bekend. Maar ook de analysecertificaten om de grondstofgevaren te borgen zijn niet altijd even makkelijk te verkrijgen.

Geen kwaliteitssysteem

 

Binnen de huidige (GFSI-erkende) kwaliteitssystemen gaat inkoop steeds zwaarder wegen, maar het combineren van het strenge inkoopbeleid conform de normeisen en het inkopen van deze streekproducten lijkt lastig. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de producenten en zou het het eenvoudigst zijn als alle kleine bedrijven zich GFSI laten certificeren. Dan weten we zeker dat er een werkend HACCP-systeem aanwezig is, de grondstofgevaren geïdentificeerd zijn en de traceerbaarheid is geborgd. Maar voor kleine bedrijven is zo’n groot kwaliteitssysteem een enorme belasting. Niet alleen financieel, maar ook qua administratie en daarmee tijd.

Zelf verantwoordelijk voor voedselveiligheid

 

Het zal er vaak op neerkomen dat we zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om de voedselveiligheid van deze producten te borgen.

Welke maatregelen kunnen we hier voor nemen? Hieronder enkele suggesties.

  • Voor het borgen van de grondstofgevaren zou het mogelijk zijn om zelf de leveranciers van de producten te benaderen. Te tijdrovend? Dan is er de mogelijkheid om zelf een product te laten testen. Zo weet je zeker dat er bijvoorbeeld geen pesticiden in de wijn zitten.
  • Het controleren van de etiketten. Staan alle ingrediënten erop, zijn de allergenen aangegeven en zijn de voedingswaarden vermeld?
  • Een leveranciersaudit is een mooie oplossing om te kijken of het bedrijf volgens HACCP-richtlijnen werkt. En er kunnen meteen een paar tips achtergelaten worden om zo het bedrijf te helpen naar een hoger niveau te komen.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur