Volgens cijfers van de WHO in 2014 heeft 39% van de volwassen (ouder dan 18 jaar) overgewicht en 13% is van de volwassenen wereldwijd is obees. Ook nationale voedselconsumptiepeilingen bevestigen deze cijfers. Waarbij er een duidelijke stijging is voor obesitas ten opzichte van de gegevens uit 2004.
Bij een BMI van 25 of hoger is er sprake van overgewicht, voor obesitas ligt de ondergrens bij een BMI van 30. De meest bekende gevolgen van diabetes en overgewicht zijn cardiovasculaire aandoeningen (doodsoorzaaknummer 1) en diabetes. Daarnaast wordt het ook in verband gebracht met musculoskeletale stoornissen (bijvoorbeeld artrose) en sommige kankersoorten. Genoeg redenen om actie ondernemen.
De voedingsindustrie heeft de kans om bij te dragen tot een gezondere wereld. Producenten bepalen namelijk zelf de productsamenstelling, marketing, portiegrootte en claims op de verpakkingen. Maar de voedingsindustrie kan dit niet alleen en heeft de hulp van de overheid nodig om de strijd tegen obesitas en overgewicht aan te gaan. Dan bestaat er ook nog de term “health-in-all-policies” dat de WHO beschrijft als een kader dat landen een praktische manier biedt om een samenhangende aanpak van Gezondheid in alle beleidsvormen te bevorderen.
In een voedingsmiddelenbedrijf zullen verschillende afdelingen moeten samenwerken om te voorzien in een verbeterde productsamenstelling, eerlijke productinformatie en productpubliciteit. Zo is er een intensieve samenwerking nodig tussen de kwaliteitsafdeling, productontwikkeling en marketingafdeling. Ook een diëtist is niet weg te denken uit dit samenwerkingsverband.
Zoutreductie is één van de prioriteiten bij de herformulering van de productsamenstelling. Zout wordt niet alleen toegevoegd voor de smaak maar ook voor de conserverende en technische functie. De groei van micro-organismen wordt vertraagd of gestopt, afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegd zout. Het is aan productontwikkeling (smaak, technologisch), de kwaliteitsafdeling (microbieel) en diëtist (voedingswaarde) om dit probleem samen aan te pakken en een gezond en smakelijk alternatief te vinden, zonder dat dat ten koste gaat van de houdbaarheid.