Esther Baan

“Mijn carrière bij KTBA heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan, ik gun andere food professionals hetzelfde.”

Naast een moeder van drie kinderen, is Esther Baan consultant en trainer bij KTBA. Sinds 2013 maakt ze deel uit van een gedreven groep consultants en trainers. Waar Esther zich eerst vooral met consultancy bezighield, is haar aandacht de laatste tijd grotendeels verschoven naar het geven van trainingen over voedselveiligheid.

Trainingen worden namelijk steeds populairder, met name op het gebied van Amerikaanse wet- en regelgeving. President Obama ondertekende in 2011 de Food Safety Modernization Act (FSMA), een van de meest ingrijpende wetswijzigingen in de Verenigde Staten in de afgelopen zeventig jaar. Bij de FSMA ligt de nadruk op het voorkomen in plaats van het bestrijden van voedselveiligheidsrisico’s. Nederlandse bedrijven die naar de Verenigde Staten exporteren, krijgen ook te maken met deze vernieuwde wetgeving. Zo worden exporteurs vereist een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI) in dienst te hebben; een persoon die gekwalificeerd is om een voedselveiligheidssysteem op te stellen en het te verifiëren.

Met haar training reikt Esther Baan exporterende bedrijven de helpende hand. “Ik merk dat mijn trainingen over de FSMA steeds populairder worden, er is grote vraag naar ondersteuning bij dit onderwerp. De deadline voor compliance nadert, ook voor kleinere exporterende bedrijven.” Haar specialisatie in dit onderwerp kwam bij toeval. “Eigenlijk ben ik er zomaar ingerold, de groeiende aandacht en relevantie van de FSMA maakte het voor mij een interessant onderwerp. Ik ontmoet daarnaast graag nieuwe mensen waarmee ik mijn visie over voedselveiligheid kan delen. In mijn trainingen is hier alle ruimte voor.”

Met veel praktijkvoorbeelden houdt Esther haar trainingen toegankelijk. “Ik ga uit van de kennis die mijn cursisten al hebben. Ik houd mijn trainingen interactief door de deelnemers veel aan het woord te laten. Samen komen we tot nieuwe inzichten. Mijn doel: zorgen dat mensen de zaal enthousiaster verlaten dan ze binnenkwamen.”

Als trainer is Esther Baan daarnaast verbonden aan de Dutch School of Quality, een initiatief van de HAS Hogeschool, N&S en KTBA People in Food dat een leerhuis biedt aan zowel beginnende kwaliteitsmanagers als voedselveiligheidsexperts. Binnen de Dutch School of Quality zal Esther haar ervaring inzetten om de kennis van food professionals te optimaliseren. Esther weet namelijk als geen ander hoe je het maximale uit een voedingsmiddelenbedrijf haalt.

 “Mijn carrière bij KTBA heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan, ik gun andere food professionals hetzelfde.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur