Bas van Driel is een Business unit manager met een internationale mindset. Hij zet zich dagelijks in voor LabelCompliance; de business unit van KTBA met alle kennis over etiketteren conform internationale wet- en regelgeving. Bas zag in de jaren zestig in Rotterdam het levenslicht en komt uit een echte horecafamilie; zijn vader had een ijssalon en cafetaria, was banketbakker én chef-kok.
“Van kinds af aan voelde ik mezelf al een echte alfa. Talen, culturen en geschiedenis vond ik enorm interessant. Vooral de Europese. Toch ben ik na de middelbare school de laboratoriumopleiding gaan doen; mijn vrienden deden dat immers ook. Toen ik de opleiding eenmaal volgde, viel het me niet tegen. Al is mijn afkeer van wiskunde en techniek nooit verdwenen. Later ben ik studies gaan volgen die meer in mijn straatje lagen, zo ik heb een aantal HBO laboratoriumopleidingen afgerond en volgde ik later een MBA met veel aandacht voor het internationale aspect.”
“Als Business unit manager voor KTBA LabelCompliance bewaak ik het budget, zet ik nieuwe strategieën uit en beslis ik over organisatorische zaken; zo kijk ik bijvoorbeeld of het team goed functioneert. Ik ben ervan overtuigd dat je moet zorgen voor een goede werksfeer en dat je vertrouwen moet geven aan de teamleden. Zo haal je het beste uit iedere werknemer. Ook houd ik me bezig met klantcontact, zowel op strategisch als operationeel niveau. Een groot deel van mijn werk bestaat daarnaast uit het opbouwen van waardevolle relaties voor LabelCompliance. Ik bezoek daarom veel (netwerk)evenementen, zoals onlangs de European Food and Feed Law Conference, waar food professionals uit heel Europa samenkomen.”
“Bij LabelCompliance zijn we dagelijks bezig met etikettering die aangepast is op de wet- en regelgeving van een specifiek land. Wanneer het Europese landen betreft zie ik dat Europese regels soms in het eigen voordeel worden gebruikt. Zo wordt in Frankrijk regelmatig benoemd uit welk land bepaalde ingrediënten komen, met als uitgangspunt dat Franse ingrediënten het beste zijn. Landen proberen op deze manier de eigen markt te beschermen en politieke belangen te behartigen. Mijn interesse in Europa komt hierbij goed van pas. Het is interessant om te zien hoe culturele en politieke processen in de voedingsmiddelenindustrie een rol spelen. Het horecabloed dat door mijn familie stroomt zal ongetwijfeld ook wat te maken hebben met het feit dat ik nu in deze sector werk. KTBA voelt voor mij als een soort familiebedrijf dat belangrijk en tastbaar werk levert.”
“Hoog op de lijst staat uitbreiding van Labelchecks.com, een concept waarmee potentiële klanten gemakkelijk online een labelcheck kunnen aanvragen en geholpen kunnen worden met onder andere etiketvertalingen en wettelijke toetsing van een etiket. Internationaal is er namelijk veel belangstelling voor Labelchecks.com.
Sinds een jaar levert LabelCompliance daarnaast het verhandelbaarheidsrapport: een verklaring dat een product voldoet aan de kwaliteitseisen en voorzien is van de juiste consumenteninformatie op het etiket. Met een verhandelbaarheidsrapport zijn voedselproducenten en retailers verzekerd van kwaliteit. Hierbij komt mijn laboratoriumachtergrond goed van pas. Ik wil in de toekomst meer tijd investeren in het verhandelbaarheidsrapport en deze dienst doorontwikkelen.
Tot slot wil ik mij richten op het spanningsveld tussen wetgeving, kwaliteit en marketing; etiketten die voldoen aan alle wetten en richtlijnen zijn niet per se aantrekkelijk voor de consument, gelikte marketingteksten voldoen daarentegen niet altijd aan de wettelijke normen. Ik wil graag onderzoeken hoe we bij LabelCompliance mee kunnen bewegen met de consument, zonder aan kwaliteit in te leveren. Kortom, genoeg ambitie voor de toekomst.”