Eindeloze Leveranciersaudits:

zin of onzin?

___

Karina van der Breggen

De levensmiddelenindustrie wordt overspoeld door kwaliteitsnormen. Naast de wettelijke normen leggen ook grote ondernemers steeds meer druk op voedselleveranciers. Er wordt door inkopers steeds vaker gekozen voor een leveranciersaudit. Hierdoor stijgt de druk op kwaliteitsmanagers en personeel. Wat betekenen deze stijgende eisen voor de levensmiddelenindustrie?
Iedere voedselproducent heeft een eigen visie op voedselveiligheid. Waar bij de ene producent na iedere schoonmaakbeurt een kunststof- en glasinspectie wordt verricht, gebeurt dit bij de ander slechts één keer per maand. De tijdsbesparing die een maandelijkse inspectie oplevert wordt bijvoorbeeld in bezoekersregistratie gestoken. Zo heeft iedere producent de handen vol aan zijn eigen prioriteiten, die de werkdruk en werklast verhogen.

Visie audits

audit

Momentopname

Audits worden doorgaans op afgesproken momenten uitgevoerd, waardoor bedrijven zich optimaal kunnen voorbereiden op deze controlemomenten. Werknemers zijn zich tijdens audits extra bewust van hun werkzaamheden: visuele hygiëne staat hoog in het vaandel en activiteiten verlopen volgens protocol. Daardoor zijn de resultaten van deze jaarlijkse audits momentopnames die weinig zeggen over de dagelijkse situatie.

audit succes

voedingsindustrie in beweging

Keerzijde

De voedingsindustrie is continue in beweging. Inkopers halen hun grondstoffen van over de hele wereld en wisselen regelmatig van leverancier. Het is niet nieuw dat er gewisseld wordt van leverancier van eenzelfde product. Maar die moet dan wel gaan voldoen aan de strenge eisen. Dit bevordert werkgelegenheid. De strenge veiligheidseisen die aan leveranciers gesteld worden bevorderen hierbij de werkgelegenheid en stimuleren discussie over onderwerpen als voedselveiligheid en grondstofrisico’s. Daarnaast houdt het een gezonde discussie gaande. Welke grondstofgevaren zijn er, hoe kunnen we ze het beste borgen en welke manieren van voedselveilig produceren zijn er.

strenge eisen

Één autonome norm garandeert rust in de voedingsmiddelenindustrie. Gecombineerd met onaangekondigde audits geeft dit producenten bovendien vertrouwen. Is dit een haalbaar scenario? Of houden we de industrie op de huidige manier juist gezond en scherp?

audit garantie

Leer meer over leveranciersaudit

 

Volg de KTBA FoodCampus training:
Leveranciersaudit

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur