De FSMA stelt nieuwe eisen aan exporteurs

 

juni 2017, Jeroen Sleenhoff

Exporteert u naar de Verenigde Staten? Dan zult u moeten voldoen aan de door FDA opgestelde regelgeving: FSMA

De FSMA betekent de grootste hervorming van de afgelopen 70 jaar in de Amerikaanse voedingsmiddelenwetgeving. Ik ben er eens ingedoken en kwam tot de conclusie dat veel bedrijven in Nederland en België niet weten wat hen met deze regelgeving te wachten staat. Bedrijven moeten volgens de FSMA een gekwalificeerd persoon binnen de organisatie hebben. Dit gekwalificeerde persoon zou op dit moment al opgeleid moeten zijn. Mij valt het op dat er slechts een beperkt aantal van dit soort mensen rondloopt in Nederland en Belgie. De invoerdatum komt intussen steeds dichterbij. Word je al zenuwachtig? Lees dan even verder.

De Food Safety Modernization Act (FSMA)

Even wat aandacht voor de achtergrond van FSMA. De FSMA is door President Obama op 4 januari 2011 ondertekend met als doel de volksgezondheid in de VS beter te beschermen. Alle bedrijven die produceren voor en/of exporteren naar de Verenigde Staten zijn verplicht te werken volgens deze wetgeving. Ik heb nog niet gehoord dat President Trump deze wetgeving zal terugdraaien, dus ga ik er vanuit dat het gewoon doorgang zal krijgen.

Door het stellen van eisen aan het voedselveiligheidssysteem wil de FDA het aantal voedselincidenten terugdringen. Deze eisen worden vertaald naar Good Manufacturing Practices, Hazard Analysis en Risk Based preventive controls. Daarnaast beschrijft de verordening dat het voedselveiligheidssysteem (onder toezicht) opgesteld en geverifieerd dient te worden door een gekwalificeerd persoon: een Preventive Controles Qualified Individual (PCQI).

Wat heeft een Preventive Controles Qualified Individual (PCQI) te maken met FSMA?

Volgens de definities in de FDA Preventive Controls for Human Food Rule is een PCQI een
gekwalificeerd individu dat met succes de PCQI-opleiding heeft voltooid.

De verantwoordelijkheden van een PCQI omvatten de volgende activiteiten;

  • Het ontwikkelen of toezien op de voorbereiding van het voedselveiligheidsplan.
  • Validatie van de preventieve controles.
  • Controle van registraties.
  • Gevarenidentificatie en risicoanalyse van het voedselveiligheidsplan.

Het is dus belangrijk om een gekwalificeerd persoon in huis te hebben wanneer je exporteert naar de Verenigde Staten. In Nederland en België zijn slechts een paar opleiders beschikbaar, waaronder bij KTBA. Ik zou zeggen, kijk eens op onze website. Na de opleiding wordt de PCQI geregistreerd bij de FSPCA en krijgt deze een erkend certificaat, uitgegeven door de Association of Food and Drug Officials of the United States.

Moet ik haast maken?

Ja, want de eerste belangrijke datum voor importeurs uit Amerika die onder de FSVP-regel (Foreign Supplier Verification Programs) vallen, was 30 mei 2017. FSVP is een van de zeven fundamentele regels van de FDA’s Food Safety Modernization Act (FSMA). Een centraal uitgangspunt van die wet is dat dezelfde preventieve voedselveiligheidsnormen van toepassing zijn op voedsel in de Verenigde Staten, ongeacht waar het voedsel wordt geproduceerd. FSVP behaalt dit door importeurs te verplichten om te verifiëren dat hun buitenlandse leveranciers van voedsel voor menselijke en dierlijke consumptie voldoen aan de veiligheidsnormen van de FDA.

Overige belangrijke data:

  • Kleine bedrijven (gemiddeld minder dan $ 1 miljoen per jaar (gecorrigeerd voor inflatie)jaarlijkse omzet van menselijk voedsel plus de marktwaarde van het menselijk voedsel geproduceerd, verwerkt, verpakt, of vastgehouden zonder verkoop): september 2018
  • Bedrijven die vallen onder de gepasteuriseerde-melkverordening: september 2018
  • Midden- en kleinbedrijf (een bedrijf met minder dan 500 fulltime-equivalent medewerkers): september 2017
  • Alle andere bedrijven: september 2016

Ik adviseer bedrijven die exporteren naar de Verenigde Staten nu actie te ondernemen. Zo voorkom je vervelende situaties in de toekomst.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur