Voedselveiligheid door de jaren heen

20-5 jarig jubileum

1997 – 2017

Marise Hop en Twan Hellings

Lees verder

In 1997 lagen er in de supermarkt nog geen vers gekoelde pizza’s.

Vegaballetjes waren niet breed verkrijgbaar en in de friettent kocht je gewoon een frikadel of een patatje met. We vinden het inmiddels normaal om in diezelfde friettent salades, soep en yoghurtshakes te bestellen.

De overheidsinstanties die toezicht hielden op de markt waren nog niet georganiseerd en heetten onder andere Keuringsdienst van waren of AID. We komen uit een tijd zonder verplichte voedselveiligheidssystemen zoals HACCP. Retailers stelden geen uitgebreide kwaliteitseisen.

Nieuws las je in de krant.

Geschreven en gedrukte informatie telde. De meeste voedingsschandalen haalden het nieuws niet, of hooguit in de vorm van een advertentie. Het delen van dit soort informatie was niet in het belang van de opstellers en technisch niet eenvoudig. Social media, computers en online informatiedelen waren niet aan de orde. Tegenwoordig wordt informatie veel sneller verspreid. Dit zie je ook terug in de productie. Wanneer er vroeger iets misging hadden we dit minder snel in de gaten en waren gegevens lastiger te traceren.

Imagoschade

Ook toonaangevende bedrijven zoals Coca-Cola leden schade. Het bleef meestal bij het terughalen van producten en het waarschuwen van consumenten.
(100 miljoen schade door per ongeluk besmetten via een anti schimmelmiddel fungicide)
Merken leden daardoor minder vaak imagoschade. Schadeclaims waren relatief ongebruikelijk. De varkenspest van 1997 kostte 9,5 miljoen varkens het leven. Dit had zijn weerslag op de verkoopprijzen, wat aanleiding gaf voor vragen over dierenwelzijn

De EU

Met het verdrag van Maastricht in 1993 werd de Europese Unie definitief. Eind jaren negentig wordt de invloed van de EU steeds merkbaarder. De gulden wisselen we uiteindelijk in voor de euro. De vrije handel neemt toe. Kleinere bedrijven lijden onder concurrenten die snel grote hoeveelheden kunnen produceren. Wanneer zaken misgaan, is effect daardoor meteen groter.

Digitaal intreden

Na de jaren 2000 stijgt de kracht van computers snel. Het maken van analyses, grafieken en het delen van trends en informatie gaat eenvoudiger. Data kunnen op afstand uitgelezen worden (bijvoorbeeld via GPS en remote uitlezing van temperatuur loggers). Internet begint een rol van betekenis te spelen, alhoewel veel mensen nog niet bekend zijn met de mogelijkheden van dit medium.

Retailers

Vanaf 2000 beginnen retailers eisen te stellen aan hun leveranciers. Normen zorgen dat retailers weten op welk niveau hun leveranciers presteren. Verschillende geavanceerde technieken doen hun intrede in de productie, waaronder de metaaldetector. Controleren van voedselveiligheid en –kwaliteit wordt hierdoor eenvoudiger. Ook digitale platformen voor specificatiebeheer, RASFF database en digitale systemen voor pest control zijn de afgelopen jaren ontstaan. Niet alleen de voedselveiligheidssystemen, maar ook de manier van verkopen is veranderd door internet.

Wat zal de komende twintig jaar ons brengen?

Geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de voedselveiligheid?
Een E-book hierover is onderweg!
Meld u aan voor ons magazine, en ontvang een bericht zodra het e-book beschikbaar is

Aanmelden voor het magazine

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur