Is jouw voedselveiligheids-beleid klaar voor 2017?

 

februari 2017, Jeroen Sleenhoff

Heb jij je voedselveiligheidsbeleid voor 2017 al klaar? Je hebt dit beleid niet alleen opgesteld omdat het volgens de norm verplicht is, toch? Het voedselveiligheidsbeleid voor 2017 moet namelijk vol staan met doordachte, ambitieuze en realistische doelstellingen. Ik heb een aantal tips op een rij gezet die van pas komen bij het opstellen van het voedselveiligheidsbeleid.

Denk als een strateeg

Stop met nonsensdoelstellingen. Denk als een strateeg en heb een toekomstvisie voor het voedselveiligheidsbeleid van jouw bedrijf. Houd rekening met de vijf Food safety trends die 2017 zullen domineren:

  1. Met enkel een GFSI-certificaat aan de muur red je het niet.
  2. De toekomst van food safety is digitaal.
  3. Specialisten zijn de nieuwe QA-managers.
  4. Consumenten eisen betere voedselveiligheid. Het negeren van deze wens is schadelijk voor het bedrijfsimago.
  5. Private labels blijven groeien, zeker online!
Geen feestje van de QA-manager

Ik zie steeds meer bedrijven duidelijke beleidskeuzes maken op het gebied van voedselveiligheid, kwaliteit, service, communicatie en duurzaamheid. Ik verwacht dat bedrijven die op deze manier stelling in durven te nemen in 2017 het meest succesvol zullen zijn. Het voedselveiligheidsbeleid is daarnaast niet langer enkel de verantwoordelijkheid van de QA-manager, maar wordt belangrijk voor het strategische pad van het gehele bedrijf; dus trek die directeur van zijn stoel en laat hem meedenken.

Wat je nodig hebt

Waar wil je over een jaar staan? Wat heb je nodig om deze doelstelling te bereiken? Is deze doelstellingen realistisch en ambitieus? Het zijn vragen die beantwoord moeten worden om de koers van dit jaar te bepalen. Betrek een derde partij bij die meedenkt. In mijn verleden als consultant bij KTBA heb ik dit vaak mogen doen. Zo heb ik verrassende inzichten aangebracht in het beleid van foodbedrijven. Brainstormsessies zijn belangrijk.

Bedrijfscultuur? Jazeker.

Een beleid maak je samen. Zorg dat je beleid past bij de bedrijfscultuur en toets dit bij iedere situatie, beslissing, doelstelling of werkwijze. Hierdoor ben je er zeker van dat het beleid wordt gedragen door de hele organisatie.

Mooie kreten

Ik hoef een QA-manager niet te vertellen dat doelstellingen SMART moet worden opgesteld. Houd deze doelstellingen altijd kort en concreet. Wat is de visie en missie van jouw bedrijf? Past het voedselveiligheidsbeleid in het strategische plan? Ik heb veel voorbeelden in de praktijk gezien die zichzelf tegenspraken. Voorkom dat dit het geval is.

Meten = weten

Als een beleid eenmaal helder is opgesteld, volgen er plannen om het beleid te realiseren. Als je de resultaten gedurende het jaar met je beleidsdoelstellingen kunt vergelijken, vergroot je de slagingskans!

Vaak worden plannen ingehaald door alledaagse zaken. Zoals klanten die aandacht nodig hebben, consumentenklachten, aankomende audits of onderhoud op het kwaliteitssysteem. Een helder doel voor ogen hebben is daarom essentieel om beleidsdoelstellingen ook daadwerkelijk te halen. Net zo belangrijk is weten waar je staat, zodat je op tijd kunt bijsturen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je zowel inzicht hebt in de resultaten als inzicht in het gewenste niveau waarop je zou moeten zitten. Op die manier kun je zien of je op koers ligt. Het automatiseren van je kwaliteitssysteem, bijvoorbeeld door het gebruik van dashboards, kan hierbij erg handig zijn.

Moraal van het verhaal

Schrijf niet zomaar een beleid, maar laat het onderdeel zijn van de visie, missie, cultuur en het strategische plan van het bedrijf. Betrek de directie, het personeel en sparringpartners bij het opstellen van jouw plan. Voor middelmatigheid is er in de markt geen ruimte. Meet je resultaten en leg deze naast de beleidsdoelstellingen, zo weet je zeker dat je niet halverwege het jaar afdwaalt.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur