Trendanalyse externe audits

Patronen in externe audits 2023

Door: Nine Pijl-Zeilstra en Aida Afrasiaby

282 woorden – 1 minuut leestijd

Jaarlijks worden de bevindingen van externe audits bij klanten geanalyseerd door KTBA. Dit stelt ons in staat om snel opkomende trends binnen verschillende sectoren te identificeren en onze klanten nog beter te ondersteunen.

Reiniging en desinfectie

Eén van de ontwikkelingen is de stijgende trend in de tekortkomingen voor basisvoorwaarden, met name op het gebied van reiniging en desinfectie. Door grondiger reinigen, het voorkomen van plasvorming en het juist doseren van reinigingsmiddelen kunnen aanzienlijke verbeteringen worden bereikt. Periodieke controles en training van medewerkers zijn hierbij cruciaal.

Beheer en traceerbaarheid

Ook zijn er meer aandachtspunten rond het beheer van grondstoffen en verpakkingen. Bij ontvangst moeten de nodige controles worden uitgevoerd om de voedselveiligheid en de traceerbaarheid te verzekeren. Van verpakkingsmaterialen moet alle documentatie beschikbaar zijn die aantoont dat het geschikt is voor contact met voedingsmiddelen. Verificatie uitvoeren op juiste werkwijze en de juiste documentatie is belangrijk.

Nalatigheid in systematiek

Het grootste aandachtspunt voor de verschillende Gevarenidentificaties en Risicobeoordelingen ligt bij de systematiek die gehanteerd wordt. De gekozen systematiek wordt niet altijd correct gevolgd. Na identificatie van de gevaren moeten de bedrijven consequent zijn in de uitvoering van de beheersmaatregelen, zoals beschreven in interne procedures.

Toen en nu

Daar waar in 2022 nog veel tekortkomingen werden gegeven met betrekking tot het verbeterplan en verificatie, valt op dat dit 2023 sterk verminderd is. Dit geeft aan dat bedrijven meer aandacht besteden aan oorzaakanalyse en de implementatie van corrigerende en preventieve acties.

Anderzijds werden in 2023 meer tekortkomingen geformuleerd op gebied van HACCP-studie in het algemeen en beleid en doelstellingen. Er wordt in de praktijk meer aandacht besteed aan de opzet en implementatie van een degelijk food safety en business continuity plan. Met name business continuity krijgt meer aandacht door mondiale gebeurtenissen met een grote impact op de voedselketen.

Advies nodig bij het uitvoeren van audits? 
Bekijk onze website wat wij voor jullie kunnen betekenen ⬇️
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur