Etikettering

Verpakkingen zetten producenten op tweesprong

Door: Freek Rovers en Floor den Ouden

282 woorden – 1 minuut leestijd

Eén van de onderdelen die bij het produceren voor de retail hoort, is het invoeren van gegevens over de producten in retailsystemen. Tot voor kort lag hierbij de focus met name op de inhoud van het product. Ook was er veel verdieping op de ingrediënten en voedingswaarden van producten. De laatste maanden zien we dat naast deze informatie ook steeds meer verdieping op verpakkingen zichtbaar is. Retailers hebben steeds meer verantwoording af te leggen over de verpakkingen van hun producten en halen de hiervoor benodigde informatie op bij de producenten.  

Duurzaamheid

De plotselinge interesse van retailers in verpakkingen komt niet geheel als een verrassing. Net zoals veel andere bedrijven hebben ook retailers te maken met de nieuwe CSRD wetgeving. Dankzij deze wetgeving staat duurzaamheid een stuk hoger op de agenda bij veel bedrijven en dit leidt ertoe dat er onder andere meer verantwoording moet worden afgelegd over het geproduceerde afval. Dit speelt een grote rol bij het produceren van voedselverpakkingen, want is een verpakking bijvoorbeeld recyclebaar of niet? Dit is één van de vragen voor retailers om inzicht te krijgen in hun afvalproductie. Daarnaast staat plastic-reductie uiteraard op de agenda bij veel bedrijven. Hierover wordt informatie verzameld door te vragen naar de samenstelling van verpakkingen, verschillende materiaallagen en coatings. Deze informatie is ook steeds vaker vereist voor secundaire en tertiaire verpakkingen, zoals pallets, wikkels en kratten.

Problemen voor producenten

Al deze informatie is vaak niet bekend bij de producenten zelf. Dikwijls moet dit nog worden opgevraagd bij een verpakkingsleverancier, wat vaak vertraging oplevert. Vooral kleinere bedrijven hebben moeite met deze informatie verzamelen. KTBA kan hierbij ondersteunen met flexibel inzetbare labelspecialisten, om te zorgen dat het verzamelen en invoeren van deze informatie soepel verloopt.

Advies nodig bij het checken van jullie labeling? 
Bekijk onze website wat wij voor jullie kunnen betekenen ⬇️
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur