Publicatie van FSSC 22000 versie 6

Wat u moet weten

Versie 6 van het FSSC 22000-certificatieschema is op 1 april 2023 gepubliceerd. Versie 6 wordt operationeel vanaf 1 april 2024 en biedt een overgangsperiode van 1 jaar. Vanaf 1 april 2025 kunnen organisaties alleen nog tegen versie 6 worden geauditeerd.

De belangrijkste redenen voor de herziening van FSSC 22000 waren:

 • afstemming op ISO 22003-1:2022 (Voorschriften voor instellingen die audits en certificering van systemen voor het beheer van de voedselveiligheid verzorgen),
 • aanscherping van de eisen om organisaties te ondersteunen bij hun bijdrage aan de verwezenlijking van de SDG’s (Sustainable Development Goals),
 • redactionele wijzigingen en amendementen, als onderdeel van voortdurende verbetering.

FSSC 22000 V. 6: Nieuwe scopes

De nieuwe versie breidt het aantal scopes uit om meer exploitanten in de voedselketen de mogelijkheid te geven zich bij het schema aan te sluiten. Dit zijn:

BIII-Voorbehandeling van plantaardige producten. Voorafgaande behandelingen van plantaardige producten die het product niet van zijn oorspronkelijke vorm doen veranderen. Zij omvatten reiniging, wassen, sortering, groottesortering, koeling, wassen, bevochtiging, beluchting, verpakking, opslag en verzending.

C0-Primaire dierlijke verwerking. Processen waarbij dierlijke karkassen worden verwerkt voor verdere verwerking. Dit omvat het onderbrengen, slachten, verwijderen van de ingewanden, koelen, invriezen en opslaan van karkassen, van vlees van wild en vis.

FII-makelaar/handel/handel.  Kopen en verkopen van producten zonder fysieke behandeling voor eigen rekening of voor derden.
Toepassingsgebied A – Veehouderij wordt geschrapt.

Kwaliteitsbeheer. Van optie naar verplichte eis.

De optie FSSC-kwaliteit wordt uit de regeling geschrapt. FSSC-Quality was een optie om FSSC 22000 te combineren met ISO 9001-certificering. In versie 6 is deze optie geschrapt. Door de integratie van kwaliteit als nieuwe eis zijn kwaliteitseisen niet langer een optie en worden deze verplicht.

Wijzigingen in de certificeringseisen.
Er zijn enkele nieuwe eisen en enkele met aanzienlijke wijzigingen.

Nieuwe eisen:

 • Kwaliteits- en voedselveiligheidscultuur (2.5.8).
 • Kwaliteitsbeheer (2.5.9)
 • Apparatuurbeheer (2.5.15)
 • Voedselverlies en -verspilling (2.5.16)

 

Eisen met substantiële wijzigingen:

 • Etikettering. Validatie van etiketteringsclaims (2.5.2)
 • Beheer van allergenen (2.5.6)
 • Milieubewaking (2.5.7)
 • Preventie van kruisbesmetting (2.5.11)

FSSC 22000 v.6. Een stap dichter bij het verminderen van voedselverspilling.
FSSC 22000 versie 6 versterkt de eisen om organisaties te ondersteunen in hun bijdrage aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Zij bevat een nieuwe eis inzake voedselverspilling. De anti-afvalstrategie wordt nu weerspiegeld in beleid en doelstellingen, terwijl een veilige behandeling van producten en diervoeders die aan NGO’s wordt gedoneerd, wordt gerealiseerd.

FSSC 22000 versie 6

Download onze one-pager FSSC 22000

Download de One-Pager

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur