Alternatieve en alcoholvrije bieren steeds populairder.

Wat betekent dit voor de brouwindustrie?
‘Dry January’, we hebben er allemaal wel over gehoord. Een maand lang staan we stil bij het bewuster omgaan met alcohol en onze drinkgewoonten. In België inmiddels beter bekend als ‘Tournée Minérale’ dat doorgaans in februari plaatsvindt. Het idee om een maand lang geen alcohol te drinken bestaat eigenlijk al sinds de jaren veertig. Destijds voerde de Finse regering dit in als onderdeel van de oorlogsinspanningen van het land. In 2014 werd de term opgenomen als ‘trademark’ in het Verenigd Koningrijk. Door de jaren heen heeft dit fenomeen steeds meer aan populariteit gewonnen en steeg de consumentenvraag naar gezonde en lekkere alternatieven.

Een goed voorbeeld van deze alternatieven zijn alcoholarme bieren. Deze zijn de laatste jaren steeds populairder geworden omdat meer consumenten op zoek zijn naar gezondere en duurzamere opties. Het brouwen van alcoholarme bieren kan echter een aantal risico’s voor de voedselveiligheid met zich meebrengen die zorgvuldig beheerd moeten worden.

Voedselveiligheid in de brouwindustrie?
Het brouwproces van alcoholarme bieren is vergelijkbaar met dat van traditionele bieren, maar met een paar belangrijke verschillen. Eén van de verschillen is het gebruik van ‘mout met een lager alcoholgehalte’. Deze mout worden gemaakt van granen die korter hebben gekiemd wat resulteert in een lager suikergehalte en uiteindelijk in een lager alcoholgehalte. Bij het brouwproces worden ook vaak speciale giststammen gebruikt die beter geschikt zijn voor het vergisten van bieren met een lager alcoholgehalte.

Risico’s vermijden tijdens het brouwen
Een van de belangrijkste risico’s voor de voedselveiligheid bij het brouwen van bieren met een laag alcoholgehalte is het risico van bacteriële besmetting. Bier is een gegist product dat brouwers maken van een combinatie van water, granen, hop en gist. Deze ingrediënten vormen een vruchtbare omgeving voor bacteriën om te groeien. Bijvoorbeeld van schadelijke bacteriën zoals E. coli, Salmonella en Listeria. Deze bacteriën kunnen bij consumptie ernstige ziekten veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben. Voor bierbrouwerijen is het dus essentieel om de groei van dergelijke bacteriën te voorkomen. Dit ondanks dat ze in een brouwomgeving moeilijk op te sporen en te controleren zijn.

Een ander risico voor de voedselveiligheid bij het brouwen van bieren met een laag alcoholgehalte is het risico van bederf. Bier is een bederfelijk product dat gevoelig is voor temperatuur, licht en zuurstof. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat bier bederft, met smaak – en geurafwijkingen als gevolg. Bierbrouwerijen moeten maatregelen nemen om bederf te voorkomen door hun producten op de juiste wijze op te slaan, te behandelen en te verpakken. Zij moeten er ook voor zorgen dat hun producten onder de juiste omstandigheden worden verzonden en opgeslagen om de veiligheid en de kwaliteit van het bier te handhaven.

Een derde risico voor de voedselveiligheid bij het brouwen van bieren met een laag alcoholgehalte is het risico van chemische verontreiniging. Bierbrouwerijen gebruiken tijdens het brouwproces een breed scala aan chemicaliën, waaronder reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, etc. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn als ze niet correct worden gebruikt en kunnen ook residuen achterlaten op het eindproduct. Mogelijke maatregelen om chemische verontreiniging te voorkomen zijn deze chemicaliën op de juiste manier te behandelen, op te slaan en producten regelmatig te testen op chemische residuen.

Voedselveiligheidsprotocollen essentieel
Kortom, het brouwen van bieren met een laag alcoholgehalte kan een aantal risico’s voor de voedselveiligheid inhouden. Deze omvatten onder andere het risico van bacteriële besmetting, bederf en chemische besmetting. Bierbrouwerijen moeten strikte voedselveiligheidsprotocollen toepassen om deze risico’s te minimaliseren, waaronder het regelmatig testen en controleren van ingrediënten, proceswater en eindproduct op bacteriën en andere verontreinigingen. Bovendien moeten bierbrouwerijen ervoor zorgen dat hun werknemers goed zijn opgeleid in voedselveiligheidsprotocollen en dat zij goede manier praktijken volgen. Op die manier kunnen zij ervoor zorgen dat hun alcoholarme bieren veilige en hoogwaardige producten zijn voor de consument.

Uitdagingen bierbrouwerijsector
Tot slot heeft de pandemie ook nieuwe uitdagingen voor de voedselveiligheid in de bierbrouwerijsector met zich meegebracht. Met bijvoorbeeld de toename van online- en thuisleveringen neemt het risico van besmetting tijdens vervoer en opslag toe. De bierbrouwerijen moeten ervoor zorgen dat het bier naar behoren wordt verpakt en opgeslagen om besmetting te voorkomen en de kwaliteit van het product te handhaven. Zij moeten ook nieuwe protocollen invoeren voor leveringen en afhalingen om het risico van verspreiding van het virus onder werknemers en klanten tot een minimum te beperken.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur