Voedingsindustrie voortdurend in beweging

Jeroen Sleenhoff

CEO KTBA, a Mérieux NutriSciences Company

Inmiddels zijn we alweer in de laatste maanden van dit jaar aangekomen. Opnieuw vloog het jaar voorbij en ook deze keer niet zonder slag of stoot. De voedingsindustrie heeft aardig wat uitdagingen op dit moment. Naast oplopende kosten van ingrediënten en energiekosten zien we ook uitdagingen op het gebied van inflatie, prijsverhogingen, recessie en een war on talent. Het vinden van de juiste medewerker en de capaciteit behouden om de productie te kunnen draaien blijft een uitdaging.

Tegelijkertijd kijk ik ook positief terug op het afgelopen jaar. Met veel veerkracht, passie en enthousiasme heeft het KTBA-team mooie opdrachten mogen invullen op het gebied van quality assurance, business assurance, labeling, auditing en digital tools. We zien daarnaast dat organisaties het vergroten van de kennis van hun medewerkers hoog in het vaandel hebben staan en de weg naar KTBA weten te vinden voor trainingen. Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u ons geeft. Ook kijken we terug op een succesvolle klantendag met aansprekende onderwerpen als voedselverspilling, duurzaamheid, trends en digitalisering en datamanagement. Dat leverde ‘Food 4 Thought’ op, voor zowel de deelnemers als onszelf.

De markt staat niet stil en blijft zich het komende jaar voortdurend ontwikkelen. Zo zien we dat steeds meer bedrijven moeilijkheden ervaren om het juiste QA-personeel aan te trekken en wordt de rol van QA-manager steeds breder. Naast beheersing van de kwaliteit heeft de QA-manager meer en meer te maken met milieu, arbo, voedselfraude en –integriteit, food defense, de logistieke keten, MVO, bedrijfsoptimalisatie om er een aantal de noemen. De QA-manager schuift daardoor steeds meer op richting Business Assurance manager. Op deze onderwerpen gaan we in deze editie dieper in.

Net als op leveranciersaudits en waarom deze essentieel zijn bij Brand Masters. Verbeterpunten die uit de audits komen, houden de organisatie scherp en dat leidt tot de gewenste productkwaliteit en het borgen van bedrijfsprocessen.

Last, but not least, is het in deze tijd nog belangrijker om voedselveiligheid te managen. Houd de nieuwe regelgeving en normeringen in de gaten en onderneem tijdig actie. Zo zijn er per 1 januari 2023 nieuwe regels van kracht op het gebied van ongediertebestrijding en vanaf 1 februari 2023 starten de audits op de nieuwe normering BRCGS Food Safety, versie 9. Ook hierover leest u meer en natuurlijk ontbreekt de vertrouwde update vanuit ons kenniscentrum niet.

Veel leesplezier!

Jeroen Sleenhoff

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur