Voedingsmiddelenindustrie onderschat reputatiekwetsbaarheid

Bedrijven in de voedselverwerkende industrie liggen onder een vergrootglas. Als er iets mis is met een product, meten de media het breed uit als ‘het zoveelste voedselschandaal’. Veel producenten zijn zich echter onvoldoende bewust van deze kwetsbaarheid en dat is jammer want hier liggen ook kansen om je reputatie te versterken. Dat zeggen Arjan van Heerde van KTBA en Maarten Halsema van IVRM Reputatie.

KTBA en IVRM werken samen aan het versterken van reputaties in de voedingsmiddelenindustrie. Om precies te zijn, op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteitszorg. Arjan van Heerde, Sales Leader Business Assurance bij KTBA, kan de recente schandalen zo opsommen: “We herinneren ons allemaal nog de salmonellabesmetting bij KinderSurprise van Ferrero en de kop-in-het-zand-mentaliteit die liet zien hoe schadelijk het te laat en inadequaat communiceren is voor je bedrijfsreputatie. Of neem de fraude met paardenvlees, de plofkipacties van Wakker Dier, de met Listeria besmette zalm. Dat doet wat met je bedrijf, het kan zelfs de continuïteit in gevaar brengen.”

Kwetsbare reputatie
Volgens Van Heerde is de voedingsmiddelenindustrie bij uitstek kwetsbaar voor schandalen omdat het gaat om de dagelijkse voeding van consumenten. Niet alleen de kwaliteit van een product maakt producenten kwetsbaar, er spelen veel meer potentiële issues en crises. “Denk aan duurzaamheidsbeloftes die niet overeenstemmen met de werkelijkheid, hygiënerichtlijnen die niet worden nageleefd, onjuist verpakkingsmateriaal of onvolledige etikettering en de aanwezigheid van stoffen in grondstoffen die niet in het eindproduct thuishoren.”

Proactief sturen
Die crisisgevoeligheid maakt het belangrijk voor bedrijven om proactief op hun reputatie te sturen, zegt reputatiedeskundige Maarten Halsema. “Een sterke reputatie is een van de belangrijkste assets van een organisatie en geeft jouw merk of bedrijf het vertrouwen en de voorkeur boven concurrenten. Daar wil je niet alleen bij een crisis in investeren, maar ook juist als het goed gaat.” Volgens Halsema zijn reputaties anno 2022 beter stuurbaar dan ooit tevoren. “Er zijn talloze middelen en methodieken beschikbaar waarmee je als organisatie aan je zichtbaarheid en reputatie kunt werken.”

Arjan van Heerde

Wilt u weten hoe, download dan onze whitepaper over reputatiemanagement

Download Whitepaper

Maarten Halsema

IVRM

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur