Update fra vores videncenter

Inden for Merieux NutriSciences er videnscentret af afgørende betydning. Vi bruger en masse tid og opmærksomhed på at holde viden opdateret, indsamle ny viden og uddanne og efteruddanne vores kolleger, så vi kan hjælpe vores kunder endnu bedre.

På denne side af MaQazine finder du en kort opdatering af de vigtigste nyhedsfakta.

  • BRCGS FoodSafety, version 9, blev offentliggjort den 1. august og vil være effektiv fra den 1. februar 2023Hvis en certificeret virksomhed har en uanmeldt audit i overgangsperioden fra BRCGS 8 til 9, så skal virksomheden være klar til både BRCGS 8 og BRCGS 9. Overgangen er hård.
    Frem til den 1. februar 2023 vil du blive auditeret i forhold til version 8, og fra den 1. februar 2023 vil du blive auditeret i forhold til version 9.

  • FSSC Foundation har meddelt, at den vil påbegynde udviklingsfasen for version 6 af FSSC 22000-ordningen. En del af grunden til ændringen er ønsket om at medtage den nye version ISO 22003-1:2022 som erstatning for den nuværende ISO/TS 22003:2013 (Food Safety Management Systems – Requirements for Bodies providing audit and certification of Food Safety Management Sytems), men også som en del af deres proces for løbende forbedringer. Den nuværende plan er, at V6 skal offentliggøres ved udgangen af første kvartal af 2023, og at de første audits skal finde sted fra den 1. april 2024.

  • Europa-Kommissionen har fået godkendt et lovgivningsforslag om ethylenoxid – ETO (ethylenoxid og 2-chlorethanol) i tilsætningsstoffer med en maksimal mængde på 0,1 mg/kg, uanset årsagen til ETO-forurening. Virksomhederne skal om nødvendigt tilpasse specifikationerne for alle tilsætningsstoffer i denne henseende eller informere producenten herom. Virksomhederne må i princippet ikke anvende ETO ved fremstillingen af aktive stoffer og tilsætningsstoffer. Denne nye standard giver virksomhederne mulighed for at stille klare krav til deres produkter og råvarer. For at forenkle håndhævelsen har Kommissionen besluttet at fastsætte en maksimalgrænseværdi for restkoncentrationer af ethylenoxid i fødevaretilsætningsstoffer på 0,1 mg/kg ved bestemmelsesgrænsen i disse produkter. Det vil sige den laveste restkoncentration, der på nuværende tidspunkt kan kvantificeres ved rutinemæssig overvågning ved hjælp af validerede kontrolmetoder. Ændringen træder i kraft den 1. september 2022.

  • 4 timer for tilbagekaldelser og pligt til at indberette til NVWA. Dette har været praksis i et stykke tid, men nu er det blevet fastlagt i en politisk regel i artikel 18, 19 og 20 i den generelle fødevareforordning (forordning 178/2002). En ændring af den politiske regel er, at sporing skal ske inden for 4 timer, og pligten til at indberette er skærpet med øjeblikkelig/uden forsinkelse af oplysninger. Denne politikregel blev offentliggjort og trådte i kraft den 1. juli 2022. NVWA bemærker, at det tager lang tid at indberette. Dette er en stramning for at forbedre pligten til at indberette rettidigt og for at understrege vigtigheden af dette.

  • Sødestoffer i proteinshakes. Det er ikke klart, hvilken kategori proteinshakes falder ind under; er det et kosttilskud (FC 17.1) eller en aromatiseret drik (FC 14.1.4)? De fleste medlemsstater betragter det som en aromatiseret drik. Kilde: Rapport fra mødet i Kommissionens arbejdsgruppe om tilsætningsstoffer 05-04-22

  • Ændring af varelovens bekendtgørelse om tilberedning og behandling af fødevarer
    • I hele bekendtgørelsen er “fødevarer eller drikkevarer” erstattet med “fødevarer og drikkevarer
    • Art. 2 ændret
    • Art. 4a advarselsmærke fjerkrækød tilføjes som erstatning for advarselstekst. Tekst tilføjet: “Uanset stk. 3 kan det i tilfælde af ikke-færdigpakket fjerkrækød, der er emballeret på salgsstedet på køberens anmodning eller færdigpakket med henblik på omgående salg, også anbringes det i bilaget omhandlede billede på et informationsblad, en voucher eller en folder, der udleveres til køberen.” og tilføjet, at stk. 2 ikke finder anvendelse på frosset fjerkrækød.
    • Art. 15, stk. 2 og 3, er ugyldige på grund af sidste anvendelsesdato/holdbarhedsdato fra 1169
    • Art. 18, stk. 4, ændres til: “Med forbehold af stk. 1 udpeges den metode, der er beskrevet i artikel 1 og i bilaget til forordning (EU) 333/2007, som den undersøgelsesmetode, der udelukkende er afgørende for at afgøre, om afsnit 3, 4 og 6 i bilaget til forordning (EF) nr. 1881/2006 er overholdt med hensyn til grænseværdierne for bly, cadmium, kviksølv, uorganisk tin, 3-MCPD og benzo(a)pyren i fødevarer og drikkevarer.”
    • Art. 19 annulleret
    • Ikrafttrædelsesdatoen for denne bekendtgørelse er blevet udskudt fra den 1. juli 2022 til den 1. januar 2023!

  • Nyt konserveringsmiddel E246 tilladt i drikkevarer. Dette nye konserveringsmiddel er godkendt til brug i visse aromatiserede drikkevarer, flydende (frugt- og urtete-) te-koncentrat samt i alkoholfri øl- og maltdrikke. Der er tale om glykolipider. De produceres i en gæringsproces af svampen Dacryopinax spatularia. Det er et nyt tilsætningsstof og har fået E-nummeret E246. Tilsætningsstoffet er godkendt med en numerisk maksimumsmængde på mellem 20 og 50 mg/kg. Glykolipider kan anvendes som konserveringsmiddel. De forhindrer fordærv af mikroorganismer og undertrykker væksten af patogene mikroorganismer. På denne måde forlænger de drikkevarernes holdbarhed. De kan anvendes som erstatning for sulfitter, benzoater og sorbater. Konserveringsmidlet bør ikke tilsættes til aromatiserede mælkebaserede drikkevarer.EFSA vurderede tilsætningsstoffet som sikkert i 2021. Ændringer i lovgivningen om tilsætningsstoffer: Tilsætningsstoffet indsættes i bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008. Specifikationerne for tilsætningsstoffet er fastsat i bilaget til forordning (EU) nr. 231/2012. Ændringerne træder i kraft den 20. juli 2022.

  • Havre-lecithin godkendt som emulgator i chokolade. Dette nye tilsætningsstof er godkendt til brug i kakao- og chokoladeprodukter. Det er en ny type lecithin fra havre. Da sammensætningen adskiller sig væsentligt fra lecithin (E 322), er det blevet besluttet at tildele et nyt E-nummer (E 322a). Tilsætningsstoffet er tilladt med en numerisk maksimumsmængde på 20 000 mg/kg. Havre-lecithin kan anvendes som emulgator. En emulgator sikrer, at fugt (f.eks. i chokolade) kan bindes med fedt. Tilsætningsstoffet kan tilsættes for at gøre det lettere at pumpe smeltet chokolade under forarbejdningen. Det forhindrer også dannelsen af fedtudblomstring under opbevaring. Fedtudblomstring er et mat udslæt på chokolade, der opstår, når chokoladen udsættes for varierende temperaturer.EFSA vurderede tilsætningsstoffet som sikkert i 2020. Ændringer i lovgivningen om tilsætningsstoffer: Tilsætningsstoffet tilføjes i bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008. Specifikationerne for tilsætningsstoffet er fastsat i bilaget til forordning (EU) nr. 231/2012. Ændringerne er trådt i kraft den 19. juli 2022. Bemærk venligst, at havre er et allergen. Allergener skal altid angives på etiketten.

  • Ikoner på emballagen tydeliggør udløbsdatoer. “Se, duft og smag. Ofte stadig god efter datoen” eller “Må ikke anvendes efter datoen”: Den ønskede handling for Bedst før-datoen (BBD) er meget forskellig fra den ønskede handling for holdbarhedsdatoen (UBD). Alligevel forveksler størstedelen af forbrugerne dem. Som følge heraf smider de ofte produkter væk, som stadig er fuldt ud spiselige. Forvekslingen mellem BBD og UBD er årsag til ca. 10 % af madspildet i hjemmet. For at tydeliggøre forskellen mellem udløbsdatoerne er der indført to ikoner, som producenterne nu frivilligt kan anbringe på emballagen. Forskning fra Wageningen University & Research, der er bestilt af ministeriet for landbrug, natur og fødevarekvalitet i samarbejde med ministeriet for sundhed, velfærd og sport, det nederlandske ernæringscenter, den nederlandske fond Together Against Food Waste og Too Good To Go, viser, at disse ikoner kan hjælpe forbrugerne til at spilde mindre mad.
    Iconen verpakking houdbaarheid

  • Varelovens bestemmelser om emballage og forbrugerprodukter er blevet ændret. Vær forsigtig med visse stoffer, der indeholder PFA’er. Ændringen er trådt i kraft straks den 1. juli 2022, hvilket betyder, at eksisterende lagre ikke må sælges siden. Godkendelsen af de øvrige PFAS’er i råvarelovgivningen vil fortsat bestå.

    Opdatering 30. juni 2022

    Varelovens regler om emballage og forbrugsgoder indeholder en såkaldt positivliste, som indeholder stoffer, der må anvendes i emballagematerialer og forbrugsgoder. Fra den 1. juli 2022 er godkendelsen trukket tilbage for visse stoffer, der har PFAS’erne (PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS) som udgangsstof, forurening eller nedbrydningsprodukt. Fire PFAS’er, der var på positivlisten for papir og pap og belægninger, er blevet fjernet fra den. Det drejer sig om følgende stoffer:

    • ammoniumbis(N-ethyl-2-perfluoroktansulfonamidethyl)phosphat, der indeholder op til 15 % ammoniummono(N-ethyl-2-perfluoroktansulfonamidethyl)phosphat;
    • copolymerer af 2-(perfluoroktylsulfonylaminomethyl)ethylmethacrylat, 2,3 epoxypropylmethacrylat, ethoxyethylacrylat og methacryloylmethyltrimethylammoniumchlorid;
    • perfluoralkyl(C6-C16)-(C6-C18)phosphater af bis(2-hydroxyethyl)amin.
    • diethanolaminsalte af mono- og bis(1H,1H,1H,2H,2H,2H-perfluoralkyl(C8-C18)phosphater.

  • Tyskland vedtog den 11. juni 2022 en ny lov, som kræver, at virksomheder skal undersøge deres leverandører for overholdelse af menneskerettighederne. Dette omfatter bl.a. følgende:
    Fra 2023 vil virksomheder, der leverer produkter til Tyskland, skulle forholde sig til loven om den nationale forsyningskæde, kaldet “Lieferkettengesetz”. Den har til formål at forbedre menneskerettighederne i globale forsyningskæder og at fjerne tvangsarbejde og ulighed. Loven gør det også muligt at pålægge store bøder til virksomheder, der handler med leverandører, som ikke overholder menneskerettigheds- eller miljøreglerne. Den nye lov har til formål at beskytte arbejdstagere i det nederste led af produktionskæderne i fjerne lande mod disse overgreb, f.eks. på kaffe- og tropiske frugtplantager.
    Lieferkettengesetz træder i kraft i 2023 for virksomheder med mere end 3 000 ansatte. Fra 2024 vil loven også gælde for virksomheder med mere end 1000 ansatte. Bøden for overtrædelse af loven kan være på op til 2 % af den gennemsnitlige årlige omsætning. Frankrig har også en lignende lov. Vi venter stadig på de europæiske regler, som der arbejdes på i Bruxelles.

MaQAzine 13

Hold dig opdateret med trends og udviklinger!
Tilmeld dig MaQAzine

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur