Voedselveiligheid,
een hot topic

Jeroen Sleenhoff

CEO KTBA, a Mérieux NutriSciences Company

Onlangs werd mij gevraagd wat mij bezighoudt. Daar kan ik een duidelijk antwoord op geven; Climate, Crisis en Conflict (de 3C’s).

De huidige conflicten in de wereld hebben hun impact op de food sector. Een goed voorbeeld is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor is de levering van bijvoorbeeld tarwe en zonnebloemolie steeds beperkter geworden. Dat heeft grote gevolgen voor de productie van voedsel. De effecten hiervan ervaren we ook zelf bij het doen van onze dagelijkse boodschappen. In minder welvarende landen heeft deze voedselonzekerheid nog veel grotere consequenties en kunnen we spreken van een crisis. Zeker nu ook het klimaat en de voortdurend stijgende temperaturen hun weerslag hebben op de wereldwijde productie van grondstoffen en voedsel.

Deze ontwikkelingen raken mij niet alleen persoonlijk. Ook zie ik de effecten die dit teweeg brengt bij de bedrijfsvoering van onze klanten en relaties in de food sector.

De voedselveiligheid van producten is dan ook een steeds belangrijker thema. Niet alleen omdat consumenten hier steeds meer waarde aan hechten, maar ook vanwege alle huidige ontwikkelingen rondom de productie en levering van grondstoffen binnen Europa. De kwaliteit en voedselveiligheid worden dus steeds complexer. Hoe ga je hier als organisatie mee om? Welke impact heeft dit op de manier van werken, de voedselveiligheidscultuur, de inkoop, het productieproces en de kwaliteit? En wat betekent dit voor specificatiebeheer? Via verschillende artikelen krijgt u meer inzicht.

Daarnaast in deze editie aandacht voor de ‘vegetanistische’ spraakverwarring om wat duidelijkheid te scheppen in de definities. Ook gaan we dieper in op de wijzigingen op het gebied van houdbaarheidsaanduidingen die per 1 juli a.s. ingaan. En natuurlijk krijgt u de vertrouwde update van ons Kenniscentrum.

Ik wens u veel leesplezier!

Jeroen Sleenhoff

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur