Hogere eisen vragen om actie

Specificatiebeheer, van essentieel belang

Er komen meer en meer producten op de markt, van schepijs tot een nieuw soort aansteker. De consument weet niet meer waar hij moet kijken. Voor producenten is het daarom steeds belangrijker om zich met hun product te onderscheiden. Veel gebruikte manieren om de consument te overtuigen hun product aan te schaffen zijn marketing, productontwikkeling, Unique Selling Points (USP’s) en duurzaamheid. Een manier die echter niet vaak wordt overwogen is ‘specificatiebeheer’.

Specificatiebeheer is een nog relatief nieuwe term. Hiermee wordt bedoeld ‘het vastleggen van alle productspecifieke eisen en informatie’. Dit lijkt op het eerste oog niet heel aansprekend, maar waar vroeger gemakkelijk producten op de markt werden geïntroduceerd zonder traceerbaarheid of achtergrondinformatie, is dit tegenwoordig niet meer geoorloofd. Het is niet meer genoeg om alleen de processen vast te leggen. Het is noodzakelijk dat producenten toegang hebben tot verschillende informatiebronnen zoals ingrediëntenlijsten, certificaten, procesparameters, etc. Afnemers stellen steeds hogere eisen aan specificaties, zoals het eisen van minder e-nummers in producten. Daarnaast vragen leveranciers aan producenten ook vaak om de specificaties in hun eigen systeem te zetten. Alleen wanneer een bedrijf gemakkelijk toegang heeft tot deze informatie, is controle over de kwaliteit en veiligheid van de voedingsmiddelen werkelijk mogelijk.

Specificatiebeheer is cruciaal voor goede labelling

Specificatiebeheer ligt aan de basis van een etiket. In Verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgelegd aan welke eisen een etiket moet voldoen om de markt op te mogen. Daarom is het voor producenten belangrijk om de productspecificaties op orde te hebben in een intern systeem. Op deze wijze is de data eenvoudig over te zetten naar een systeem van een afnemer en kan een etiket worden opgesteld.

Specificatiebeheer en duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid speelt specificatiebeheer een rol. Zo zijnp ‘verpakkingen’ een belangrijk onderwerp binnen specificatiebeheer. Door verpakkingsdata vast te leggen, kan een bedrijf de verpakkingsstromen beter beheersen en reducties in verpakkingsmateriaal aantoonbaar maken. Hetzelfde geldt voor recycling. Dit onderwerp staat in nauwe samenwerking met verpakkingen. Afnemers stellen ook hier steeds meer eisen aan. Bijvoorbeeld om meer gebruik te maken van recyclebare verpakkingen.

KTBA helpt bij specificatiebeheer

Specificatiebeheer hoeft u niet zelf te doen. KTBA kan u hierbij helpen. KTBA heeft een afdeling specificatiebeheer die zich bezig houdt met de invoer van specificaties van producten in diverse systemen en portalen. Deze afdeling beheerst de systemen en eisen van de afnemers en werkt gericht aan het opstellen van specificaties namens de producent. Zeker tegen de achtergrond van de constant bewegende wetgeving is het fijn als een producent kan rekenen op een team specialisten dat up-to-date is. Ook houdt specificatiebeheer nooit op, want certificaten verlopen en recepturen wijzigen. Ons team kan u permanente en deskundige ondersteuning bieden.

Meer weten over de labelling service van KTBA?

Bekijk hier wat onze labelspecialisten voor uw kunnen betekenen>

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur