HACCP-training bij Proverpakken

HAC…. watte?!
Geen zorgen, het is heel simpel. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis and Critical Control Points’ ofwel een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.

Om die voedingsmiddelen veilig te kunnen eten, is hygiëne tijdens het hele productieproces uiteraard super belangrijk. Evenals de controle op de grondstoffen en het logistieke proces. Het HACCP-systeem helpt hierbij omdat het risico’s per schakel van de keten in kaart brengt en beschrijft hoe die gevaren beheerst kunnen worden.

Proverpakken werkt dagelijks met diverse levensmiddelen, dus is het van belang om hier goed en correct mee om te gaan. Twee keer per jaar organiseert Proverpakken daarom interactieve HACCP-trainingen, zodat iedere medewerker goed op de hoogte is van de regelgeving. Hoe KTBA dit regelt? Dat leggen we graag uit. Tijd voor een kijkje achter de schermen!

Verschillende trainingsvormen

Binnen Proverpakken hebben de medewerkers verschillende leercurves. De uitdaging is om een training voor iedereen leuk en interessant te houden, maar tegelijkertijd ook laagdrempelig. Daar hebben we iets op bedacht. We laten de training verzorgen in spelvorm. Trainster Margot Admiraal van KTBA Trainingen vertelt: “We bieden de training aan in verschillende vormen, bijvoorbeeld als pubquiz of ganzenbordspel. Afwisseling is hierbij de sleutel. Een HACCP training duurt immers drie uur en het is lastig om de aandacht van de medewerkers continu vast te houden. Tijdens de training wisselen we af tussen theorie en spel, een goede combinatie!” Ook het geven van sprekende voorbeelden werkt goed in deze groepen. Margot: “Als het bijvoorbeeld gaat over rommel maken en opruimen, geef ik altijd Disneyland en Amsterdam als voorbeeld. In Disneyland is het heel erg schoon en dan houden mensen het ook vanzelf schoon. In Amsterdam gebeurt het omgekeerde, daar ligt veel vuilnis op straat. Dan denken mensen automatisch: daar kan nog wel een propje bij. Het spreekt wat meer tot de verbeelding allemaal.”

Voor iedereen

Judith van Beusekom, teamleider bij Proverpakken, vult aan: “De mensen komen hier inderdaad binnen op diverse kennisniveaus. Sommigen zijn meewerkend voorman, weer anderen zijn net de Nederlandse taal machtig. Deze vorm van training houdt het leuk voor iedereen. Wat ook mooi is om te zien, is dat ze allemaal leren van elkaar. Sommige vragen zijn moeilijker dan de andere, maar iedereen vult elkaar hierin aan en is bereid te helpen.”

Medewerker proverpakking HACCP training

“Wat ik het leukste vind, is dat door de spelvorm iedereen een beetje competitief wordt.”

‘Alles leuk!’

‍Op de vraag wat de medewerkers het leukste aan de training vonden bleef het in eerste instantie stil. Maar daarna volgde al snel: “We vonden eigenlijk alles wel leuk!” Wat ze geleerd hebben? Julius reageert: “Alles over micro’s, bescherming en schoonmaken. Maar vooral wie je moet informeren en hoe je jezelf en elkaar kunt helpen.” Margot: “En dat is het allerbelangrijkste: elkaar helpen en durven aanspreken!”

Judith vertelt: “Wat ik het leukste vind, is dat door de spelvorm iedereen een beetje competitief wordt. Vooral de jongeren kunnen er onderling wat van. Voorbeeldje? Rilana en haar team stonden eerst bovenaan, toen onderaan en zijn daarna tóch weer opgeklommen. Boeiend om te zien wat voor dynamiek dit onder elkaar teweeg brengt. Daar doen we het voor!”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur