Extra waakzaam zijn bij calamiteiten

De uitdagingen van de afdelingen inkoop en kwaliteit

Krapte op de grondstoffenmarkt zorgt voor uitdagingen. Ook voor de afdelingen inkoop en kwaliteit. De afdeling inkoop heeft als doelstelling de aankoop van voldoende grondstoffen en verpakkingsmaterialen met de juiste prijs/kwaliteitverhouding op tijd geleverd krijgen. Voor de kwaliteitsafdeling is het belangrijk dat de grondstoffen en verpakkingsmaterialen voedselveilig zijn en voldoen aan alle wet -en regelgeving.

Grondstoffen en verpakkingsmaterialen moeten voldoen aan de afgesproken eisen, vastgelegd in de specificaties. Leveranciers moeten beoordeeld zijn en goedgekeurd om te mogen leveren. Risico’s van grondstoffen en verpakkingsmaterialen moeten in kaart zijn gebracht en waar nodig zijn er beheersmaatregelen ingevoerd. Leveranciers moeten in combinatie met datgene wat ze leveren betrouwbaar zijn en ongevoelig voor frauduleuze praktijken.

Echter, er kunnen situaties ontstaan waarin snel handelen en/of creatieve oplossingen noodzakelijk zijn. Denk aan een tekort aan grondstoffen en verpakkingsmaterialen door calamiteiten, waarvan de huidige oorlog in Oekraïne een duidelijk voorbeeld is. Het blijft dan van belang dat de voedselveiligheid niet in het geding komt en dat de risico’s goed besproken worden. Bij mooie aanbiedingen is extra alertheid geboden, want fraude ligt bij een krappe markt op de loer.

Communicatie en samenwerking tussen de afdelingen inkoop en kwaliteit is daarom essentieel. Ze zijn namelijk samen onderdeel van een gemeenschappelijke doelstelling: het te allen tijde uitleveren van voedselveilige producten. Oók in tijden van oorlog is het zaak het hoofd koel te houden.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur