Tidsrejser med kvalitetsstyring

Mere end produktets kvalitet

For at vide, hvilken retning kvalitetsstyring tager, inviterer vi dig til at kigge bagud sammen. Kvalitetsstyring har eksisteret siden handlen i fødevarer begyndte. Som forbruger vil du jo gerne være sikker på, at den mad du indtager opfylder kravene for næring og sikkerhed. Alligevel var det først langt inde i det 20. århundrede, at myndighederne begyndte at gøre sig gældende.

Der gik altså ret lang tid. Det var først i slutningen af det 20. århundrede, at lovgivning for alvor tog fart. Dels forårsaget af landbrugets fremgang og vækst, den kritiske forbruger, væksten indenfor egne mærker, globaliseringen af fødevarekæden osv. Fødevareproduktionen har ændret sig enormt de seneste årtier. Mens der stadig var mange specialbutikker for 40 år siden, har de store butikskæder nu vundet kampen om forbrugerne.

Health

Når vi bliver spurgt, hvor vi nu står med kvalitetsstyring, kommer vi ikke udenom den følgende udvikling: stadig flere overvåger forbrugerens sundhed (HEALTH). Forbrugerne stoler ikke længere blindt på, at den mad, de indtager, er sund.

Taste

En anden udvikling er smag (TASTE). Det er tydeligt blevet påvist, at forbrugernes smag ændrer sig. Det betyder, at producenterne løbende skal udvikle nye opskrifter, der passer til forbrugerens smag. Nye produkter og opskrifter kræver til gengæld nye råvarer, såsom insekter, dyrket kød osv. Som kvalitetsmanager skal du have et klart billede af de nye risici og farer og kunne styre dem.

Compliance

Den tredje udvikling, som vi har set, er overholdelse (COMPLIANCE). På den ene side er det overholdelse af love og regler, men på den anden side går COMPLIANCE meget længere end at opfylde lovens minimumskrav. For nylig har EU indført et Farm To Fork-princip. Den overvåger en politik, hvor der også tages højde for den påvirkning, som produktionen har på miljøet. Men ikke kun det. Emner såsom madspild (Food Waste) og madtab (Food Loss) er også medtaget, samt hvordan produktions- og logistikkæden er indrettet og kan ændres.

SOCIALT ANSVAR

Alt i alt har vi set rollen som kvalitetschef ændre sig mere og mere gennem årene. I slutningen af forrige århundrede var vi primært optaget af at garantere kvaliteten af vores produkt. I dag er vi også ansvarlige for vores medarbejderes sikkerhed og sundhed, kædens transparens, produktets udvikling for at blive sundt og nærende og kommunikation med hensyn til det sociale ansvar, som en fødevareproducent skal bære.

QA Online

QMS Consult ved, hvordan man fejlfrit kan forudse denne udvikling. Blandt andet derfor investerer QMS Consult meget i digitale løsninger. QA online følger produktionsprocessen fra råvare til slutprodukt. Med vores digitale QA online-løsning støtter vi QA-manageren i kravene for transparens og kontrol af farer og risici.

Forretningsforsikring

Business Assurance (BA) overvåger de strategiske valg, der skal træffes i enhver organisation, så leveringskontinuiteten er garanteret. Med vores sundheds- og sikkerhedstjenester hjælper vi vores kunder med at sikre medarbejdernes sikkerhed. Og sidst, men ikke mindst, har vi interne eksperter, som kan støtte dig inden for bæredygtighed. Vi vil gerne invitere dig til at opnå mere viden om disse temaer på en afslappet måde i det farverige MaQazine.
God fornøjelse med at læse!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur