Update, normstelling en beheersing

Omarm de Plant Based markt,
maar doe dit veilig

Door: KTBA Kenniscentrum

De trend naar meer plant based producten is in volle gang. De consumentenbehoefte naar vleesvervangers met als doel om minder vlees te eten blijft immers groeien. Natuurlijk spelen producenten van levensmiddelen hier gretig op in, met alle mogelijke gevolgen vandien. Goddank is er Riskplaza.

Vaak zien we dat producenten van vlees(producten) ook een tweede tak bedienen: de plant based markt. Risico’s die daarmee onlosmakelijk verbonden zijn worden dan ook al vrij snel zichtbaar. Door over te schakelen naar plantaardige grondstoffen worden er namelijk grondstofgevaren geïntroduceerd die voor deze producenten nieuw zijn en waar ze over het algemeen weinig kaas van hebben gegeten. Een goede update van de gevarenanalyse van grondstoffen plus een goede normstelling en beheersing van deze grondstofgevaren zijn dan ook aan te bevelen om dit risico zoveel mogelijk te beperken. De database van Riskplaza is hierbij de meest professionele en aangewezen bron om de juiste grondstofgevaren te benoemen omdat wij geloven in de hoogste voedselveiligheid.

Plant Global Standard
Ook in certificeringsland wordt graag ingespeeld op de trend binnen plant based producten. BRCGS heeft daarom een nieuwe standaard uitgebracht: Plant Based Global Standard. Deze standaard richt zich specifiek op maatregelen om besmetting van plant based producten met dierlijke producten te voorkomen. Het beheer van ingrediënten, leveranciers, voldoende scheiding in de productieomgeving en controle op etikettering, zijn hierin de belangrijkste aandachtspunten. De beheersing ligt vast in het PBMS. (Plant Based Management System) evenals andere aandachtspunten zoals senior management commitment en documentatie.

Audit
De norm kan zelfstandig worden geaudit of in combinatie met een GFSI erkend schema. Op dit moment zijn er vier bedrijven die deze certificering hebben behaald waarbij één van de vier een Nederlandse producent is.

KTBA MaQAzine 10 september 2021

Blijf op de hoogte van trends en ontwikkeling

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur