KTBA is jarig

25 jaar specialist in voedselveiligheid

Al meer dan vijfentwintig jaar bouwen we met hart en ziel aan het bedrijf. Wat begon als een eenmanszaak in 1995 is uitgegroeid tot een modern, innoverend en financieel sterk kwaliteitsadviesbureau met 200 medewerkers. We richten ons op mens en markt. We willen niet de grootste zijn, maar de beste. Deze focus heeft in onze rijke historie altijd centraal gestaan, en zal ook in de toekomst overeind blijven in ons streven naar ‘de wereld voedselveiliger maken.’

KTBA door de jaren heen

Groei ontstaat natuurlijk niet vanzelf. We zijn continu actief op zoek naar vragen en kansen in de markt en proberen hierop in te spelen met een uniek aanbod. We luisteren ook naar onze collega’s, zij geven ons immers de vleugels die we nodig hebben om hoge toppen te bereiken. Enkele hoogtepunten:

1995
Opgericht door Jurgen de Jong.
1999
Eerste medewerker aangenomen.
2000
Opening kantoor s’Gravenmoer.
2003
Kanteljaar.
2005
Nieuwe eigenaar Ron Besseling– Jaarlijkse groei + 35%.
2007
Nieuw kantoor in Waalwijk.
2008
Oprichting LabelCompliance.
2009
Start dienstverlening in België.
2013
Aankoop huidig kantoorpand in Kaatsheuvel.
2014
Overname Riskplaza.
2015
Opening kantoor in Antwerpen.
2015
Managers per Business Unit.
2016
Oprichting QA Online.
2017
Oprichting Foodrecruit.
2019
Overname door Merieux NutriSciences
2021
Meest complete aanbieder van diensten in de voedingsmiddelensector.

Voedselveiligheid door de jaren in en FSC

Door: Aldo Rus

Meer dan eens krijg ik de vraag waar de eisen over food safety culture nu eigenlijk vandaan komen. Graag leg ik dit graag uit door middel van de bovenstaande tijdslijn. Het ziet er op het oog misschien ingewikkeld uit, maar dat is het in de praktijk totaal niet. Lees maar eens mee.

Voedselveiligheid is direct gekoppeld aan HACCP, een systeem waarbij de levensmiddelenindustrie overschakelt van reactief naar proactief sturen op voedselveiligheidsgevaren. Later kwam de term kwaliteitszorg via een managementsysteem conform de ISO 9001 erbij. Met deze richtlijnen werd het managen van de voedselveiligheidsmaatregelen in een structuur van een managementsysteem geborgd en doken de termen validatie, verificatie en managementbetrokkenheid op. Nog wat later verschenen de eerste particuliere standaarden (BRC en IFS) en ontstond bij de retailers de vraag naar certificering van deze standaarden. De ISO 22000 en daarna de FSSC 22000 volgden rap.

Meten, zichtbaar maken en verbeteren

Voedselveiligheidscultuur is eigenlijk altijd een belangrijk onderdeel geweest vanuit HACCP. Ook de BRC en IFS gaven al snel aan dat besef, competentie en training belangrijke parameters zijn. De GFSI heeft in de loop der jaren geschakeld op HACCP, fooddefense (TACCP), foodfraud (VACCP) en zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor het verbeteren van de voedselveiligheidscultuur. Natuurlijk nemen de verschillende standaarden de termen en verwachtingen over in de laatste standaarden. Daardoor is er meer focus gekomen en een duidelijkere verplichting aan het management om de voedselveiligheidscultuur te meten, zichtbaar te maken en te verbeteren.

Niets nieuws

Eigenlijk is voedselveiligheidscultuur dus niets nieuws. Vanuit HACCP en ISO 22000 was voedselveiligheidscultuur al een belangrijke factor om op verantwoorde wijze te zorgen voor de productie van een veilig product. Het krijgt nu alleen meer handen en voeten.

KTBA ZOEKT FOODPROFESSIONALS MET PASSIE!

Wil jij werken bij KTBA >

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur