Plantebaseret og
en clean etiket:
Er det muligt?

Markedsandelen for alternativer til animalske produkter (”plantebaserede” produkter) er steget enormt de sidste par år. Denne tendens forventes at fortsætte og der investeres derfor betydeligt i produktionen af disse alternativer. Holdbarheden er dog stadig et fokuspunkt.

Mange af de plantebaserede produkter, der sælges, har allerede gennemgået en varmebehandling og anses derfor ofte som et færdiglavet produkt. Kontrol af de lovmæssige krav, som gælder for disse fødevarekategorier (fastlag i Forordning EG Nr. 2073/2005) er skærpet betydeligt de sidste par år. Mange færdiglavede produkter viste sig at have fået en alt for lang holdbarhed til at den lovlige grænseværdi for Listeria monocytogenes ikke ville overskrides.

E-nummer på emballagen

Som reaktion herpå er mange produkter nu blevet tilpasset for alligevel at give dem en lang holdbarhed. Det kan ses på produkternes etiketter, fordi eddike- og/eller mælkesyre ofte bruges til at bremse denne bakterie. Det kan bruges i forskellige former, og det er derfor nu også påkrævet at angive dem på emballagen i form af et E-nummer. Denne tendens er taget med i produktionen af færdiglavede plantebaserede produkter. I mange produkter håndteres risikoen for vækst af Listeria også ved brug af konserveringsmidler. Men er det virkelig nødvendigt for at give et produkt lang holdbarhed? Producenter kan også vælge at eliminere risikoen ved varmebehandling. Selvom det også har ulemper, giver det dog mulighed for at give produkterne en lang holdbarhed, uden at skulle angive mange tilsætningsstoffer på etiketten.

Alternativ: pasteurisering
Et alternativ, som let kunne overses, er højtrykspasteurisering (HPP). Denne teknik bruges nu for det meste i produktionen af juicer og smoothies, som nogle gange har en holdbarhed op til flere måneder, der har formået at erobre en masse hyldeplads i supermarkederne. Denne teknik tilbyder også mange muligheder for andre plantebaserede produkter og mange producenter er nu også i en undersøgende fase vedrørende brug af HPP. De undersøger hvad det gør ved patogene bakterier i deres produkter.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur