Noodzaak voor business assurance

Door: Clique Magazine

Aandacht voor business continuity management, simpel gezegd ‘hoe behoed ik mijn organisatie voor grote risico’s’, is zeer actueel. Door de coronacrisis worstelen veel bedrijven om op de korte termijn te overleven. Door maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid worden bedrijven ook geprikkeld om juist over hun continuïteit op de lange termijn na te denken. Tussen beide extremen in zit de operationele continuïteit. Met wat voor risico’s moet een bedrijf in normale omstandigheden rekening houden om gegarandeerd
te kunnen blijven leveren.

Volgens Jacob Schilstra, directeur business development bij advies- bureau KTBA, gaat het om de identificatie van alle mogelijke eventualiteiten: “Wat zijn de gevolgen als bijvoorbeeld het internet uitvalt?” Hoe beter een bedrijf deze eventualiteiten in beeld heeft, hoe beter het zich kan beschermen, waarbij risico’s natuurlijk verschillen in ernst of kans. “Als het internet uitvalt kun je al snel helemaal geen zaken meer doen. Dat is zeer ernstig.
En de kans op een pandemie als corona was extreem klein. Daar hebben de meeste bedrijven geen rekening mee gehouden.”

WAT IS BELANGRIJK VOOR BEDRIJFSCONTINUÏTEIT?

“Een bedrijf moet inventariseren wat kritische processen zijn, wat er allemaal fout kan gaan en welke voorzorgmaatregelen het kan treffen. Het is goed om alle stake- holders in kaart te brengen, zoals de aandeelhouders, het personeel, de klanten, de consument en de maatschappij. Het gaat er uiteinde- lijk om ook  voor  de  langere termijn een interessant en betrouw- baar bedrijf te blijven. Daarbij spelen maatschappelijke ont- wikkelingen een steeds  grotere rol. “Het is tevens belangrijk om goed voorbereid te zijn voor het geval het toch een keer mis gaat en er een crisis situatie is door bijvoorbeeld een  bedrijfsongeval of bij een terugroepactie. Een goede communicatie naar alle belanghebbenden is essentieel voor de bedrijfsreputatie.  Dit wordt nog wel eens vergeten.”

WAT ZOU ER KUNNEN WORDEN VERBETERD?

“We zien dat organisaties in de levensmiddelenindustrie, een specialisme van KTBA, managementsystemen inrichten om de voedselveiligheid en kwaliteit te borgen. Een kwaliteits- manager moet hier zorg voor dragen. Deze krijgt het steeds drukker, want hij moet met zijn systemen met steeds meer bijkomende aspecten rekening houden, zoals milieueisen en de veiligheid van het eigen personeel. Wij stellen voor de aanpak te verschuiven. Quality assurance wordt dan business assurance.
Je richt een systeem in op basis van eisen en verwachtingen van alle stakeholders, waarmee je de continuïteit van het bedrijf op de lange termijn borgt. Belangrijk is een vertrouwenwekkende benadering van de stakeholders: dat je de controle hebt en open en proactief communiceert. Een business assurance manager kan dit in goede banen leiden, en ondersteuning zoeken van specialisten.”

Begeleiding & Advies

Arjan van Heerde
Sales leader Business Assurance

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Business Assurance voor uw bedrijf, of wilt u optimaal presteren door verbeteringen te realiseren, risico’s te beheersen en vertrouwen te bieden, dan kan KTBA u nader informeren en begeleiden.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur