Een absolute noodzaak met veel kansen

Digitalisering in de Quality Assurance

Door: Jacob Schilstra
Kwaliteitsmanagers en beheerders van management systemen bij bedrijven in de levensmiddelensector, staan voor een enorme opgave. Ze moeten een enorme hoeveelheid data en informatie beheren én verwerken om processen in goede banen te leiden en iedereen snel en juist te kunnen informeren. Zo moeten ze ervoor zorgen dat de productinformatie waar klanten om vragen juist en up-to-date is, proces- en systeemverificaties goed kunnen worden onderbouwd, productclaims en andere etiketinformatie valide zijn en de volledige traceerbaarheid van ingrediënten geborgd is. Daarnaast wordt steeds meer verlangd dat deze informatie actief wordt gedeeld met klanten, certificatie-instellingen of andere stakeholders.
Productinformatie

Eén van de uitdagingen is het beheer van productinformatie. Het gaat hierbij om de informatie die bij het eindproduct hoort en bestemd is voor klant en consument. Het omvat informatie die wettelijk verplicht op de verpakking moet worden vermeld en andere functionele of commerciële informatie zoals allergenen declaratie, herkomstvermelding en product claims. Dit alles moet juist en volledig zijn om recalls te voorkomen of te voorkomen dat de koper zich misleid voelt. Bedrijven die onder verschillende private labels werken en naar meerdere landen exporteren, dienen deze informatie in verschillende formats en talen te beheren waardoor de complexiteit groeit en een foutje er gemakkelijk insluipt.

Communicatiekanalen

Tegenwoordig wordt de productinformatie niet alleen op het etiket vermeld, maar dient een bedrijf rekening te houden met een veelheid aan externe (online) communicatiekanalen. Denk hierbij aan een website, webshop en een product-app om consumenten te informeren. Daarnaast moet deze informatie gedeeld worden met meerdere zakenpartners voor bijvoorbeeld het etiketontwerp, het drukken van het etiket, het printen van een reclamefolder of met de verschillende databases van de retailers. Voordat de betreffende productinformatie compleet en correct is, zijn er intern bij het bedrijf al vele functionarissen betrokken geweest bij het opstellen, controleren en corrigeren van de informatie om van voorlopige informatie tot een set van definitieve informatie te komen. Om dit allemaal in goede banen te leiden is een geautomatiseerd systeem onmisbaar.

Oplossing

Gelukkig is er een systeem verkrijgbaar dat ervoor zorgt dat je met één druk op de knop de relevante productinformatie op het juiste moment in de juiste vorm en samenstelling communiceert naar iedereen die dit nodig heeft. KTBA werkt samen met uw team om voor uw situatie een optimale werkwijze te definiëren. Hierbij gaat het om een overzichtelijk stappenplan en een heldere taakverdeling voor het genereren, controleren, vrijgeven en het communiceren van goedgekeurde en actuele productinformatie, vanuit één enkele goed beheerde correcte informatiebron. Zodra het proces is geoptimaliseerd, wordt gekeken of- en op welke wijze ondersteuning door een software pakket noodzakelijk en wenselijk is. KTBA begeleidt een dergelijk project vanaf de aftrap tot en met de implementatie (en desgewenst het onderhoud) van de nieuwe werkwijzen en systemen.

Kansen

Het is onze ervaring dat het beheer van productinformatie over meerdere personen verdeeld kan zijn en dat het samenstellen van een set van actuele en volledige productinformatie zeer veel tijd kost, met een relatief hoog risico op extra kosten voor het herstellen van fouten en vergissingen. Zodra een dergelijk proces is gestroomlijnd, zien we dat het introduceren van een nieuw product veel sneller gaat en dat kosten worden bespaard door minder fouten. Uw reputatie wordt versterkt doordat productintroducties zonder vertraging worden gerealiseerd én u ondervindt minder schade door afkeur en eventuele recalls door onjuiste of ontbrekende informatie. Het bespaart direct veel tijd omdat dubbel werk en onnodige handmatige handelingen worden voorkomen. Hiermee heeft u uw investering al snel terugverdiend.

Blijf op de hoogte van trends en ontwikkeling

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur