Door: Kenniscentrum KTBA
Daarom heeft Riskplaza op 2 april 2020 een webinar georganiseerd over het slim en efficiënt monitoren van incidenten. De belangstelling was groot. Het webinar werd door meer dan 500 deelnemers bekeken. Na afloop was er gelegenheid voor het stellen van vragen waar dankbaar gebruik van is gemaakt. In dit artikel gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen.
De boodschap van het webinar was duidelijk: je hebt een tool nodig om goed geïnformeerd te blijven. Er zijn verschillende tools beschikbaar. De keuze van een tool zal afhangen van de kosten, maar ook van de functionaliteiten die de tool biedt om de verzamelde incidenten te analyseren. Deze analyse is nodig voor bijvoorbeeld het ontdekken van bepaalde trends. Daarnaast is het handig om automatisch notificaties te ontvangen van incidenten met een groot impact op jouw bedrijf.
Tijdens het webinar is speciaal aandacht besteed aan de SafetyHUD. Dit is een tool die wereldwijd officiële online meldingen én online meldingen van media monitort, met betrekking tot zowel voedselveiligheid als voedselfraude. De tool biedt verder handige functionaliteiten waarmee je jouw risicoanalyse kunt onderbouwen. Meer informatie is te vinden op: https://www.ktba.com/nl/online-solutions/safety-hud/
Incidenten die zich buiten Europa voordoen kunnen een voorbode zijn voor grondstoffen afkomstig uit Europa. Door op de hoogte te zijn van hetgeen dat zich om ons heen afspeelt kun je proactief handelen en mogelijk incidenten voorkomen. Daarnaast wordt de vestigingsplaats van de toeleverancier regelmatig verward met (het) land(en) van oorsprong van de grondstof. Zo kan een leverancier uit Europa zijn grondstoffen buiten Europa inkopen zonder dat dit duidelijk naar voren komt. Wees hier alert op!
RASFF is een goede basis voor het monitoren van incidenten. Hierin zijn veel voedselveiligheidsmeldingen opgenomen. Deze meldingen beperken zich echter voornamelijk tot producten die Europese landgrenzen over gaan. Daarnaast bevat de RASFF-portal beperkte informatie over fraude incidenten. Het is daarom minder geschikt voor de risicoanalyse fraude. Gebruik daarom altijd aanvullende bronnen zoals de internationale media en meldingen van internationale autoriteiten.
Kijk waar de risico’s relatief hoog zijn zodat er risico-gebaseerd kan worgen gemonitord. Een assessment komt hier goed van pas. Denk o.a. aan:
Een monitoringsysteem biedt hier de uitkomst. Eenmaal goed ingesteld neemt dat een hoop werk uit handen. Zorg ervoor dat een dergelijk assessment jaarlijks geverifieerd wordt.
De Safety HUD onderscheidt zich van de voor ons bekende systemen door de gebruiker actief te voorzien van zowel voedselveiligheid als voedselfraudemeldingen. Dit geldt namelijk niet voor álle vergelijkbare tools. Daarnaast is het mogelijk om alleen meldingen van officiële agentschappen te filteren. Hierbij worden de mediameldingen buiten beschouwing gelaten. Verder heeft de Safety HUD een statistiekendashboard waarin trends inzichtelijk worden gemaakt die via Excel en PDF te downloaden zijn.
Jazeker! In de SafetyHUD kunnen specifieke grondstoffen opgezocht worden met behulp van ‘keywords’. Indien er incidenten bekend zijn voor deze grondstoffen, zullen deze direct in het overzicht verschijnen.