Safety HUD geeft stukje rust

Lees het artikel
Als QA manager van een levensmiddelenbedrijf doe je er alles aan om de productveiligheid te kunnen garanderen. Daarbij is het belangrijk om te weten wat er in de wereld om je heen gebeurt. Maar eerlijk is eerlijk, je agenda zit al zo vol. Maar als je ineens verrast wordt door een issue, kan dit grote gevolgen hebben. Gelukkig helpt een handige tool dit te voorkomen!

Een levensmiddelenbedrijf vertrouwt op het eigen kwaliteitssysteem als het gaat om de borging van de voedselveiligheid en het voorkomen van voedselfraude. Mocht er toch een productafwijking zijn, dan kan dit een grote negatieve impact hebben op de reputatie van het bedrijf en de relatie met afnemers. Als kwaliteitsmanager ben je verantwoordelijk voor dit kwaliteitssysteem. De kracht van een kwaliteitssysteem zit in de volledigheid van de identificatie van mogelijke gevaren en de juiste inschatting van de bijbehorende risico’s. Alleen wanneer je steeds goed overzicht houdt van de mogelijke gevaren en de risico’s die je actief moet beheersen, is het kwaliteitssysteem in staat om actueel te blijven en aan de verwachting van klanten/consumenten én van het eigen management te voldoen.

Tackelen

Het is niet eenvoudig om steeds met alles rekening te houden. Het kost veel tijd om je te verdiepen in alle actuele ontwikkelingen die voor jou van belang kunnen zijn. En dat terwijl jouw agenda toch al overvol zit met zaken als klanten-audits, klachtenafhandeling, informatie aanvragen, interne audits, proces/receptuurwijzigingen, verbouwingen, certificatie audits, etc. De kans is groot dat het er bij inschiet om al het nieuws te volgen en het internet af te struinen, op zoek naar relevante informatie.
Je blijft je afvragen of jouw kwaliteitssysteem voldoende compleet is en in staat is om nieuwe ontwikkelingen te tackelen. Ben je bijvoorbeeld voldoende op de hoogte van de kans op verhoogde gehaltes aan bepaalde contaminanten in buitenlandse grondstoffen? Je weet dat de wetgeving vaak achterloopt op de praktijk en hiervoor geen oplossing biedt. Je zult dus zelf in actie moeten komen.

Database

Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die je hierbij helpen, zoals de Safety HUD van Mérieux NutriSciences. De Safety HUD is een database waarin wereldwijd issues rondom voedselveiligheid en voedselfraude worden geregistreerd en die je gemakkelijk kunt doorzoeken en kunt analyseren. Meldingen van officiële instanties uit meer dan vijftig landen in de wereld en publicaties in online media worden daarin verzameld, geclassificeerd en voorzien van een korte samenvatting. Dit maakt het mogelijk om zoekopdrachten te specificeren voor meldingen die voor jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Zo is het mogelijk om op regio, productcategorie, soort gevaar en eigen zoekwoorden te zoeken. Je kunt verschillende zoekopdrachten opslaan en deze eenvoudig herhalen. Het is mogelijk om periodes met elkaar te vergelijken om trends te signaleren. De Safety HUD maakt het de QA manager helemaal gemakkelijk omdat hij zodanig is in te stellen dat je een waarschuwing krijgt wanneer zich een issue voordoet die aan jouw criteria voldoet.

Up-to-date

Een abonnement op de Safety HUD houdt je op de hoogte van relevante ontwikkelingen en stelt je in staat om het kwaliteitssysteem waar nodig aan te vullen, aan te passen en up-to-date te houden. Zo ben je maximaal voorbereid en voorkom je eventuele problemen. Dit houdt de auditor tevreden en de directie blij. En dat geeft jou een stukje rust.

Bekijk het Webinar: Voedselveiligheid- en fraude incidenten slim en efficiënt monitoren

Kijk dit webinar

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur