Lanceren nieuwe voedingssupplementen is complex

Ketenborging voedingssupplementen

Door: Tim van den Beukel

De voedingssupplementenbranche is dynamisch. Vraag en aanbod van voedingssupplementen is sterk onderhevig aan hypes uit de gezondheids- en sportwereld. Om bij te kunnen blijven moeten aanbieders van voedingssupplementen tijdig op deze hypes kunnen inspelen.

Een proactieve inkoopafdeling is essentieel om razendsnel te kunnen schakelen bij een veranderende vraag van de markt. Het inkopen van nieuwe ingrediënten voor de vervaardiging van voedingssupplementen is niet eenvoudig. De wetgeving is namelijk erg complex. Naast de reguliere voedingsmiddelenwetgeving waar voedingssupplementen onder vallen, geldt er specifieke wetgeving voor voedingssupplementen. Dit heeft betrekking op zowel de Europese supplementenwetgeving die voor alle lidstaten geldt als op de wetgeving op nationaal niveau. Hierdoor kunnen de eisen per lidstaat verschillen.

Incidenten

Er heerst veel onduidelijkheid over welke wetgeving van toepassing is op voedingssupplementen. Dit leidt in de praktijk niet zelden tot incidenten. Zo is de afgelopen jaren veel te doen geweest over verboden medicinale stoffen in supplementen, zoals sibutramine in afslankproducten. Dit is niet alleen een wettelijke overtreding, maar ook schadelijk voor de volksgezondheid. Een dergelijk incident kan desastreuze gevolgen hebben voor de reputatie van een bedrijf.

Gedegen inkoopcontrole

Incidenten kunnen voorkomen worden met behulp van een gedegen inkoopcontrole. Door iedere nieuwe grondstof voorafgaand aan de inkoop te beoordelen op vaste criteria (waaronder bv. wet- en regelgeving en klanteisen), kan voorkomen worden dat onwettige producten op de markt komen.
Kortom, de dynamische voedingssupplementenbranche met haar complexe wetgeving schreeuwt om een gedegen inkoopcontrole. Onderstaand flowschema kan daarbij helpen.

KTBA MaQAzine 05

Blijf op de hoogte van trends en ontwikkeling

 

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur