Door: Kenniscentrum KTBA
In praktijk wordt er niet voor elke afwijking of incident een oorzaakanalyse uitgevoerd. Voor kleine afwijkingen zonder grote gevolgen is dit ook niet nodig. Het is verstandig om vooraf te bedenken of er wel of geen oorzaakanalyse moet worden uitgevoerd.
Bij een acuut, groot probleem wordt als oplossing meestal snel een directe actie uitgevoerd,maar is het probleem daarmee ook voor de toekomst opgelost?
Of een oorzaakanalyse noodzakelijk is kan bepaald worden door middel van een analyse van de impact en de kans op herhaling.
Totale impact inschatting
Urgentie inschatting
Beslissing
• Met spoed onderzoek uitvoeren
• Onderzoek uitvoeren
• Geen onderzoek uitvoeren
Bij een hoge impact of een grote kans op herhaling is een onmiddellijke oorzaakanalyse noodzakelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een voedselveiligheidsgevaar, een ‘major’ afwijking bij een externe audit of een stijgende trend van bepaalde afwijkingen.
Voorkomende situaties waarbij een oorzaakanalyse uitgevoerd moet worden zijn bijvoorbeeld: een recall, storingen met veel tijdverlies of grote hoeveelheden afval, terugkerende afwijkingen bij interne audits, grote afwijkingen bij externe audits of herhaaldelijk de klachten.