“Soms voel ik me net Sherlock Holmes”

Interview met Tim van den Beukel

 

Hij startte drie jaar geleden bij KTBA als junior trainee. Intussen houdt hij zich bezig met maar liefst twee takken van sport. Namelijk met consulting én met het updaten van de Riskplaza Tool. “Ik kan bij KTBA al mijn kwaliteiten kwijt”, zegt Tim van den Beukel (31). “Dit houdt me lekker in balans.”

 “Als consultant ben ik vooral bezig met easy coaching projecten waarbij ik een bedrijf naar een certificaat begeleid. Naast deze werkzaamheden heb ik de Riskplaza voedselfraudetool geüpdatet. Hier ben ik begin dit jaar mee gestart. Inmiddels onderhoud ik die ook. Ik kan met geluk spreken van een bijzonder leuke combinatie van werk, namelijk mensenwerk én kantoorwerk.”

 

Je hebt de Riskplaza voedselfraudetool dus verder ontwikkeld. Vertel!

“De tool is tweeledig. De Riskplaza voedselfraudetool bestaat uit een database van vijfentwintig factsheets. Elke factsheet behandelt een afgekaderd stukje binnen het totaalplaatje van voedselfraude. Zo hebben we de voedselfraude opgedeeld in 25 sub thema’s als bijvoorbeeld vervanging – denk aan vervanging van olijfolie door zonnebloemolie- of vervalsing. Per factsheet is een koppeling gemaakt met de ingrediëntgroep in de vorm van bijvoorbeeld ‘vervanging is van toepassing op de groep oliën en vetten’ of ‘op de groep cacao. Dit biedt de klant inzicht in specifieke thema’s gekoppeld aan daarbij behorende ingrediëntgroepen. Verder heb ik een speciaal assessment ontwikkeld waarmee de abonnementhouders via een specifieke grondstof inzicht krijgt in de risico categorieën die zijn grondstof met zich meebrengt.”

Klinkt als een behoorlijke klus

“Dat was het ook. Voor de Riskplaza voedselfraudetool heb ik middels gerenommeerde bronnen voedselfraude incidenten belicht, zoals het nieuws dat de politie iemand heeft opgepakt die reguliere eieren verkocht als biologische eieren. Die incidenten zijn toegekend aan een koppeling die de frequentie van deze fraude aantoont. Deze frequentie is onderverdeeld in hoog, middel en laag en binnen de Riskplaza voedselfraudetool volledig nieuw. We doen overigens niet aan naming and shaming. Het doel is om de bakker of de inkoper van die eieren informatie te geven over het fraude-incident zodat hij weet waar hij zijn aandacht en energie op moet richten.”

Je hebt ook nog de top tien opgeschroefd?

“Helemaal waar. Er was een top 10 van de meest kritische producten gestart toen de tool in 2018 werd opgezet. Deze is door mijn bijdrage nu uitgebereid tot een top 70 en gaat daar zelfs nog iets overheen. Tot de meest kritische producten behoren olijfolie, kruiden en specerijen zoals saffraan, oregano en paprikapoeder. Paprikapoeder wordt regelmatig met kleurstoffen van boomschors vermalen. Saffraan wordt nogal eens vermengd met gedroogde maïsbaard om het op saffraan te doen lijken. Zo wordt er ook gefraudeerd met tarwe, suiker en vlees. Ja, mensen zijn zeer vindingrijk. Voedselfraude komt niet alleen voor in arme landen ver weg, maar ook dichter bij huis zoals bijvoorbeeld Italië, Spanje of zelfs in ons eigen land. Hoe meer corruptie in een land voortkomt, hoe groter de kans.”

Onder welke omstandigheden komt fraude het meest voor?

“Sowieso wanneer de kans klein is dat het wordt gedetecteerd. Zie jij het verschil tussen een bio-ei of een regulier ei? Of tussen olijfolie en zonnebloemolie? Nou, ik niet. Het is niet altijd wat het lijkt. Ook bij vloeibare producten en producten in poedervorm is de kans op fraude groter. Daar kun je makkelijk mee sjoemelen. Vorig jaar heeft er een grote droogte plaatsgevonden in Italië. Je zou automatisch verwachten dat het lastig werd voor producenten om Italiaanse olijfolie te leveren. Maar vreemd genoeg was dat totaal niet het geval. Je vraagt je af waar de olijfolie dat jaar vandaan kwam.”

Kunnen we voedselfraude ooit stoppen?

“Kijk, waar gehandeld wordt, wordt gefraudeerd. Zelfs in het oude Rome al. Ik geloof erin dat een gestructureerde aanpak van controle bij kan dragen aan de voedselveiligheid. Ondersteund door een goede samenwerking met de voedselketens die de traceerbaarheid naar de oorspronkelijke herkomst van producten en ingrediënten transparant maakt. Eraan bijdragen dat dit een gezamenlijk doel wordt voor alle bedrijven die in de voedselindustrie werkzaam zijn, vind ik inspirerend. Dat versta ik ook onder eerlijke handel. Wat me extra inspireert is dat ik meehelp om iets te bestrijden dat niet alleen economische gevolgen heeft, maar jaarlijks ook mensenlevens kost. Denk aan giftige chemicaliën die aan producten worden toegevoegd om bederf te verbergen of kwaliteitskenmerken beter te laten uitkomen met de nodige voedselveiligheidsgevolgen.”

Draait het uiteindelijk niet om bewustzijn?

“Helemaal. Want het is niet zo dat mensen niet op de hoogte zijn van allerlei mistoestanden op fraudegebied. Maar kijk eens naar het paardenvleesschandaal van zo’n zes jaar geleden. Door alle aandacht in de media werden mensen pas echt goed wakker geschud. In China wordt dit onderwerp trouwens heel anders benaderd dan bij ons. Al hun systemen zijn al gebaseerd op voedselfraude, de onze op voedselveiligheid. Dit verklaart eveneens waarom in onze Westerse wereld voedselfraude nog relatief kort onder de aandacht is. Gelukkig is dat nu door de openbaarheid van incidenten en door strengere wetgeving aan het veranderen. Soms moet je eerst ergens tegenaan lopen voordat je echt anders gaat denken. Het is een complex thema. Je moet bij het achterhalen van fraude denken als een crimineel, anders kom je er nooit achter wat en waar het mis gaat. Soms voel ik me net Sherlock Holmes.”

Wat leer je bij KTBA?

“Om pragmatisch te zijn. Naast het streven naar perfectie, een lastige eigenschap van me, moet je ook praktisch denken. Dat leer ik bij KTBA. Een mooie uitdaging die me met beide benen op de grond houdt. Ik kan hier al mijn kwaliteiten kwijt. Dit houdt me lekker in balans. Buiten werktijden blijft de laptop tegenwoordig zoveel mogelijk in de tas. Goed is soms goed genoeg.”

Wat zijn je ambities?

“Dat is een goeie. Daar zit ik nu eigenlijk middenin. Ik heb nooit een uitgestippeld plan gehad. Daarbij ben ik een generalist. Met de Riskplaza voedselfraudetool ben ik voor het eerst de diepte ingegaan. Heb ik me volledig kunnen onderdompelen in de fraudewereld. Ik heb me een tijd lang vastgebeten in de materie en merk dat ik dat erg leuk vind. Maar wel afgewisseld met af en toe een rondje lopen, want het is monnikenwerk. Wat de toekomst brengt weet ik niet, maar ik weet dat ik graag met en voor mensen werk. De kick van mijn job bij KTBA is dat ik veel contacten opdoe. Niet alleen de contacten met collega’s, maar ook met verschillende bedrijven en bedrijfsculturen. Als je de passie en betrokkenheid van de mensen achter de bedrijven ziet, geeft dat extra energie.”

Droom eens hardop?

“Vooruit dan. Het lijkt me geweldig leuk om van koken mijn beroep te maken. Bijvoorbeeld door het geven van kookworshops en -lessen op wisselende locaties met lokale producten. Om volop te pionieren met voeding. ‘The Fat Duck’ van Heston Blumenthal is een restaurant in Engeland waar koks eindeloos experimenteren met gerechten en producten. Wat vind ik dát inspirerend. Hun benadering van koken is vernieuwend en vraagt om een enorme focus. Nogmaals, ik stippel niets uit, maar volg zoveel mogelijk mijn hart. Op dit moment ben ik totaal op mijn plek bij KTBA.”

En verder?

“Verder heb een heel leuk leven. Ik woon met mijn vriendin in hartje Arnhem en heb het daar goed naar mijn zin. Ik ben snel in de stad en zo op de Veluwe. In mijn vrije tijd sta ik te koken. Na een kampeervakantie duik ik direct de keuken in omdat ik het zo gemist heb. Mijn specialiteit? Pakistaanse curry met verse kruiden.”

KTBA ZOEKT FOODPROFESSIONALS MET PASSIE!

Wil jij werken bij KTBA >

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Aanmelden

Verstuur