Door: Esther Baan
Voedingsmiddelenbedrijven zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voedselveilige producten te maken. Er zijn risico-analyses gemaakt, voedselveiligheidssystemen opgezet en er wordt gewerkt volgens protocollen. Daarentegen krijgen wijzigingen en innovaties veelvuldig onvoldoende aandacht. Dit terwijl een kleine wijziging al kan leiden tot desastreuse en onverwachte gevolgen, en dus faal- en herstelkosten.
In het ergste geval kan het niet functioneren leiden tot voedselveiligheidsgevaren, en dus recalls.
Om voorbereid te zijn op onverwachte gevolgen die wijzigingen en innovaties met zich mee kunnen brengen, is het van belang vooraf te kijken naar de vereisten en de gevaren die deze wijziging met zich mee kan brengen.
Door een validatie- en verificatiestudie met voldoende diepgang uit te voeren, kunnen faal- en herstelkosten voorkomen worden.
Esther Baan
Consultant en trainer bij KTBA
Als consultant en trainer zie ik een behoefte aan inzicht wanneer validatie en verificatie moet worden uitgevoerd, en inzicht in welke informatie verzameld moet worden. Om te voorzien in deze behoefte heb ik de training Validatie en Verificatie ontwikkeld. De training bevat veel gelegenheid om uitgevoerde studies op diepgang te beoordelen en om nieuwe studies gedeeltelijk uit te voeren.
Met trots kan ik dan ook zeggen dat de eerste training heeft plaatsgevonden
Op 15 januari heeft de eerste training plaatsgevonden, wat een groot succes was, met als reacties:
“Juiste verhouding tussen theorie en praktijk”
“Met de kennis opgedaan in de training ga ik het validatieteam nieuw leven in te blazen”
“Ik vond het een duidelijke en leerzame training”
Tips welke ik iedereen wil meegeven aangezien deze veel als valkuil blijken in de praktijk: